Data publicării:

Zelenski a pus Elveția la colț: Băncile voastre sunt locul unde stau banii oamenilor care au pornit acest război!

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Politica
WhatsApp
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei
Volodimir Zelenski îi cere Elveţiei să ia măsuri contra oligarhilor ruşi.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut sâmbătă Elveţiei să ia măsuri împotriva oligarhilor ruşi, care din frumoasele oraşe elveţiene contribuie la războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, transmite Reuters.

Într-un mesaj adresat miilor de participanţi la un protest anti-război desfăşurat la Berna, Zelenski i-a mulţumit Elveţiei pentru sprijinul acordat după ce armata rusă a început invadarea Ucrainei, în 24 februarie, dar a schimbat tonul atunci când s-a referit la sectorul financiar elveţian.

Băncile voastre sunt locul unde stau banii oamenilor care au pornit acest război. Acest lucru este dureros. Aceasta este şi o luptă împotriva răului, astfel încât conturile lor să fie îngheţate. Şi aceasta ar fi o luptă şi o puteţi face, a spus şeful statului ucrainean.

Ucrainenii simt ce înseamnă ca oraşele să fie distruse. Ele sunt distruse din ordinul unor oameni care trăiesc în frumoase oraşe europene, elveţiene, şi care se bucură de proprietăţi în oraşele voastre. Ar fi într-adevăr bine să îi privaţi de aceste privilegii, a subliniat Volodimir Zelenski în mesajul adresat elveţienilor.

Elveţia, care nu este membră a Uniunii Europene, a adoptat sancţiunile UE contra unor indivizi sau entităţi din Rusia. 

VEZI ȘI: Guvernul de la Bucureşti are în vedere adoptarea unor măsuri de protecţie, proactive, de incluziune pentru copiii refugiaţilor ucraineni

Consilierul de stat Mădălina Turza a anunţat sâmbătă, la finalul reuniunii task-force-ului pentru gestionarea situaţiei din Ucraina, că, în faza a doua de dezvoltare a măsurilor de protecţie, Guvernul de la Bucureşti are în vedere adoptarea unor măsuri de protecţie, proactive, de incluziune pentru copiii refugiaţilor ucraineni.

"În grupul de lucru de pe zona de educaţie, din care fac parte experţi pe educaţie, UNHCR, ong-uri cu expertiză pe domeniu, se vor crea acele măsuri proactive de incluziune, inclusiv se discută deja despre curriculum adaptat nevoilor copiilor ucraineni, despre instrumente de învăţare în limba lor, despre profesori nativi de limbă ucraineană. Este un set de măsuri active care au rolul de a genera efectiv incluziunea, pentru că, aşa cum vă spuneam, nu este suficient doar să le dai un acces formal. Şi, practic, pe fiecare domeniu - că vorbim de educaţie, de sănătate, de locuire - venim cu acele măsuri care vor aduce partea de calitate pentru refugiaţii ucraineni şi nu trebuie să ascundem faptul că este o oportunitate ca, în urma acestui efort de solidaritate dintre resursele publice, cele internaţionale şi cele ale societăţii civile, să rămânem în urmă cu o creştere a calităţilor serviciilor noastre în ansamblu, pe zona de grupuri vulnerabile", a explicat Mădălina Turza, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel