Zelenski: Ţările occidentale ar trebui să le interzică tuturor cetăţenilor ruşi accesul pe teritoriul lor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Zelenski: Ţările occidentale ar trebui să le interzică tuturor cetăţenilor ruşi accesul pe teritoriul lor - Foto Agerpres
Zelenski: Ţările occidentale ar trebui să le interzică tuturor cetăţenilor ruşi accesul pe teritoriul lor - Foto Agerpres
Ţările occidentale ar trebui să le interzică tuturor cetăţenilor ruşi accesul pe teritoriul lor şi să-i expulzeze pe cei care se află deja în străinătate, a declarat preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat pentru publicaţia ''The Washington Post''. 

Potrivit liderului ucrainean, închiderea graniţelor ar fi una dintre cele mai importante sancţiuni şi ar trebui să fie valabilă şi pentru acei cetăţeni ai Federaţiei Ruse care au părăsit ţara în semn de protest faţă de acţiunile autorităţilor, scrie Rador.

Zelenski reaminteşte dezastrul de la Cernobîl: A fost explozia unui reactor, iar centrala de la Zaporojie are 6 reactoare

'Lumea nu trebuie să uite Cernobîlul şi faptul că Zaporojie este cea mai mare centrală electrică din Europa. Dezastrul de la Cernobîl (în 1986) este explozia unui reactor, iar centrala de la Zaporojie are şase reactoare', a declarat el luni seară în cotidianul discurs video.

Situl centralei Zaporojie, în sudul Ucrainei, se află sub control rus din 4 martie

Situl centralei Zaporojie, în sudul Ucrainei, se află sub control rus din 4 martie. A fost bombardat de două ori la sfârşitul săptămânii trecute, inclusiv lângă un reactor. Kievul şi Moscova s-au învinuit reciproc pentru aceste lovituri.

'Trebuie noi sancţiuni împotriva statului terorist şi împotriva întregii industrii nucleare ruse care creează ameninţarea unei catastrofe nucleare', a continuat Volodimir Zelenski. Citește continuarea aici!

Citește și - Schimburile comerciale dintre Rusia şi SUA, în scădere şi în luna iunie a anului 2022, din cauza sancţiunilor

Schimburile comerciale dintre Rusia şi Statele Unite au fost în scădere şi în luna iunie a anului 2022, din cauza sancţiunilor impuse în legătură cu operaţiunea specială militară a Federaţiei Ruse în Ucraina.

Exporturile de mărfuri americane către Rusia au scăzut, ajungând la un minim istoric de 58 de milioane de dolari, iar importurile din Rusia către Statele Unite au scăzut de 1,7 ori, faţă de luna precedentă, fiind de 661 de milioane de dolari, relatează Agenţia de presă RBC, citând date ale Biroului Recensământului Statelor Unite ale Americii (Census Bureau), care este analogul Agenţiei Federale Rosstat.

Citește și - Jumătate dintre locuitorii din Mikolaiv, sudul Ucrainei, au fugit din cauza bombardamentelor, iar cei rămaşi fac cozi la alimente chiar şi de un kilometru

Preocuparea internaţională privind atacurile de artilerie din weekend asupra centralei nucleare de la Zaporojie au crescut ieri, cu avertismente multiple privind riscul unui incident. Însă, cu toate acestea bombardamentele au continuat în zonă. Şi oraşul Mikolaiv din sud, considerat o poartă către regiunea Odesa, continuă să fie ţinta atacurilor cu rachete. Mai mult de jumătate dintre locuitori au fugit, iar cei rămaşi fac cozi la alimente.

Situaţia umanitară în sudul Ucrainei, la Mikolaiv, se degradează pe zi ce trece. Oraşul, care avea o populaţie de 450.000 de locuitori înainte de război, acum are cu 60% mai puţin, pentru că majoritatea au ales să fugă din cauza bombardamentelor neîncetate care afectează regiunea.

Conducta care aproviziona cu apă potabilă cetăţenii a fost distrusă de ruşi, iar pentru că aceasta se află într-un teritoriu ocupat de invadatori, spre zona Herson, autorităţile ucrainene nu o pot repara, a declarat pentru Radio România Actualităţi guvernatorul regiunii, Vitali Kim. În Mikolaiv, oamenii formează cozi lungi, chiar şi de un kilometru, pentru o porţie de mâncare.

În centrul oraşului se află organizaţii umanitare din toată lumea, care îi ajută în special pe cei bătrâni şi nevoiaşi. Şi la Odesa sirenele au sunat neîncetat pe parcursul zilei de ieri, iar oraşul a fost aproape gol. Forţele armate ale Ucrainei au reuşit să intercepteze patru rachete de tip Kalibr, trase din Marea Neagră de forţele ruse.

Regiunea dispune de un sistem antiaerian performant, aşa cum ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Administraţiei militare, Serghei Bratchuk. Şi Naţiunile Unite trag un semnal de alarmă legat de conflictul din Ucraina. Până astăzi, aproape 18 milioane de ucraineni au nevoie urgentă de asistenţă umanitară. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel