Data publicării:

Zegrean propune schimbarea procedurii de moţiune de cenzură. Ce trebuie să facă partidul care depune moţiunea

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Politica
WhatsApp
Facebook Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor
Facebook Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor

Augustin Zegrean, fost preşedinte al Curţii Constituţionale, a afirmat că ar fi necesară o schimbare a procedurii depunerii moţiunii de cenzură. 

"Ar trebui modificat sistemul de moţiune de cenzură. Ar trebui făcută o moţiune constitutivă, în sensul în care cel care vine şi propune moţiunea de cenzură să spună cine va fi următorul premier, dar şi programul de guvernare. Şi în ziua în care se votează moţiunea de cenzură, Guvernul demis pleacă şi ar veni celălalt Guvern în loc", a declarat Augustin Zegrean la Antena 3. 

Ultima moţiune de cenzură, în octombrie. De atunci, Guvern interimar, 2 propuneri eşuate de premier

Ultima moţiune de cenzură din România a fost votată la începutul lunii octombrie, iar scorul a fost unul zdrobitor pentru Guvernul condus de Florin Cîţu: 281 de parlamentari au votat pentru moțiunea de cenzură. 

Moţiunea a fost depusă de PSD, iar pentru ea au votat parlamentarii AUR, dar şi cei ai USR. Doar UDMR şi minorităţile naţionale s-au abţinut de la vot. De atunci, însă, România este în criză guvernamentală. Florin Cîţu a rămas premier interimar, cabinetul său are puteri limitate, iar propunerile de premier în persoanele lui Dacian Cioloş, respectiv Nicolae Ciucă, nu s-au concretizat. Dacă Dacian Cioloş a picat la votul Parlamentului, Nicolae Ciucă s-a retras înainte de votul din plen, anunţând că nu a putut coaliza o majoritate. 

PNL şi PSD, aproape să bată palma 

"Guvernul va fi al României, nu al coaliţiei. Ce stabilim în programul de guvernare, indiferent cum îl cheamă pe ministru şi de unde vine, din ce partid, va fi respectat. Ne vom înţelege şi pe structura Guvernului. Azi am agreat pachetul social. Mâine, sâmbătă, la ora 14:00, reluăm discuţiile pe structura Guvernului şi vom putea spune că avem definitivat programul de guvernare şi vom agrea acordul politic. Acesta va spune cum funcţionează coaliţia. Va fi un document scris, semnat de cei patru lideri ai partidelor din coaliţie, PNL, PSD, UDMR şi minorităţi. Vom spune câte ministere ia fiecare partid care face parte din Guvern, vom spune ce se întâmplă la rotaţie, împărţim calendarul următorilor 3 ani în două perioade. Legat de premierul de la PSD, ei trebuie să îşi oficializeze această decizie în structurile statutare. Vom menţiona şi cum se iau deciziile în coaliţie, va fi menţionată şi data la care se schimbă premierul. Dacă lucrurile sunt clare, transparente, simple, nu e nevoie de un protocol de 100 de pagini", a declarat Lucian Bode, ministru interimar de Interne, la Antena 3, vineri seară. VEZI CONTINUAREA AICI 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel