Zeci de mii de euro pentru „curățarea” Everestului. Ceh decedat în 2012 la 8.000 m înălțime, recuperat abia acum
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Costurile privind recuperarea cadavrelor înghețate de pe muntele Everest sunt foarte mari, iar efortul uman pentru a duce la capăt o astfel de misiune face ca durata completării să depășească și zece ani.

Nepalezul Tshiring Jangbu nu poate uita trupul neînsuflețit pe care l-a văzut la doar câțiva metri de vârful muntelui Lhotse din Himalaya în urmă cu mai bine de un deceniu, se arată într-un nou articol al BBC. Acesta lucra ca ghid pentru un alpinist german care încerca să urce pe al patrulea cel mai înalt munte din lume, în mai 2012. Corpul care le bloca drumul se credea a fi al lui Milan Sedlacek, un alpinist ceh care murise cu doar câteva zile înainte.

Jangbu era curios de ce alpinistul ceh murise atât de aproape de vârf. Una dintre mănușile de pe cadavrul înghețat lipsea. „Mâna goală s-ar fi putut aluneca de pe frânghie,” spune ghidul. „Ar fi putut fi ucis după ce și-a pierdut echilibrul și s-a prăbușit pe stâncă.” Corpul a rămas acolo - și fiecare alpinist care urca pe Muntele Lhotse trebuia să treacă pe lângă el. Nepalezul nu avea nicio idee atunci că se va întoarce 12 ani mai târziu pentru a recupera trupul lui Milan, ca parte a unei echipe de 12 de militari și 18 șerpași trimiși de armata nepaleză pentru a curăța înălțimile Himalayei de trupuri neînsuflețite.

300 de decese în ultimul secol

 

Au fost peste 300 de decese în regiunea Everest de când au început să se înregistreze ascensiuni montane în urmă cu un secol, iar multe dintre aceste trupuri rămân acolo. Numărul morților a continuat să crească: opt persoane au decedat până acum în acest an; și 18 au murit în 2023, conform departamentului de turism din Nepal.

Guvernul a lansat prima dată campania de curățenie în 2019, care includea îndepărtarea unor trupuri de alpinisti morți. Dar anul acesta a fost prima dată când autoritățile și-au propus să recupereze cinci trupuri din așa-numita „zonă a morții”, deasupra unei altitudini de 8.000 m.  În cele din urmă, echipa - care a supraviețuit doar cu apă, ciocolată și sattu, un amestec de năut, orz și făină de grâu - a recuperat patru trupuri.

Nepalul, reputație proastă pentru igienă în zona Everest

Un schelet și 11 tone de gunoi au fost îndepărtate la altitudini mai joase după o operațiune de 54 de zile care s-a încheiat pe 5 iunie. „Nepalul a primit o reputație proastă pentru gunoaiele și trupurile neînsuflețite care au poluat Himalaya la o scară gravă”, a declarat maiorul Aditya Karki, liderul operațiunii din acest an. 

Maj Karki spune că mulți au fost înspăimântați de vederea trupurilor - anul trecut, un alpinist nu a putut să se miște timp de jumătate de oră după ce a văzut un trup neînsuflețit pe drumul spre Muntele Everest. Mulți oameni nu-și permit să recupereze trupurile rudelor care au murit pe munți în Nepal. Chiar dacă au mijloacele financiare, majoritatea companiilor private refuză să ajute la recuperarea trupurilor din zona morții deoarece este prea periculos.

34.000 euro pentru fiecare trup

Armata a alocat cinci milioane de rupii (34.000 euro) în acest an pentru a recupera fiecare trup. douăsprezece persoane sunt necesare pentru a coborî un trup de la 8.000m, fiecare având nevoie de patru cilindri de oxigen. Un cilindru costă mai mult de 365 de euro, ceea ce înseamnă că sunt necesari 18.000 de euro doar pentru oxigen.

În fiecare an, există doar o fereastră de aproximativ 15 zile în care alpiniștii pot urca și coborî de la 8.000 de metri, deoarece vânturile se liniștesc în timpul tranziției între cicluri. În „zona morții”, viteza vântului depășește adesea 100 km/h.

O misiune extrem de solicitantă fizic

După ce a localizat trupurile, echipa a lucrat în principal după căderea nopții deoarece nu doreau să deranjeze alți alpiniști. În regiunea Everest, care include și Lhotse și Nuptse, există o singură scară și o singură cale cu frânghie pentru oamenii care urcă și coboară de la tabără.

„A fost foarte dificil să aducem înapoi trupurile din zona morții,” spune șerpașul Jangbu. „Am vomitat apă de multe ori. Alții au tușit încontinuu și alții au avut dureri de cap deoarece am petrecut ore și ore la altitudini foarte mari”.

La 8.000 m, chiar și cei mai puternici șerpași pot transporta doar până la 25kg, mai puțin de 30% din capacitatea lor la altitudini mai joase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel