Data publicării:

Zeci de migranți în drum spre Spania refuză să coboare din barca aproape scufundată: "Nu ne veți opri. Vom ajunge sau vom muri!"

Autor: Dan Carp | Categorie: Stiri
WhatsApp
Căutările celor trei marinari dispăruţi de pe nava scufundată sâmbătă continuă / Foto: Pexels
Căutările celor trei marinari dispăruţi de pe nava scufundată sâmbătă continuă / Foto: Pexels
Zeci de migranți care se aflau într-o ambarcațiune ce stătea să se scufunde, au refuzat să o părăsească argumentând că scopul final e să ajungă în Spania cu orice preț, relatează Reuters. 

După o căutare de 10 ore în valuri uriașe, ambarcațiunea de patrulare a marinei senegaleze Walo și-a început călătoria lungă înapoi în port, joi seară, moment în care radarul său a detectat un semnal de neon - o altă navă se mișca rapid prin întuneric. 

Viteza mare pe timp de noapte a ridicat suspiciuni echipajului Walo, antrenat să detecteze diferențele dintre bărcile de pescuit obișnuite și cele pline cu mii de potențiali migranți care încearcă în fiecare an misiuni oceanice periculoase spre Insulele Canare ale Spaniei.

Walo a decis să urmărească ambarcațiunea. A durat mai mult de o oră să se apropie suficient de mult. Chiar și de la distanță, marinarii și-au dat seama că simpla barcă de pescuit din lemn era plină de zeci de oameni.

Nava a ignorat eforturile inițiale de a o intercepta. Dar Walo a trimis forțe armate speciale în bărci de sprijin pentru a-și transporta cei 159 de pasageri către nava sa, punând capăt încercării lor disperate de a ajunge în Europa.

Migranții au protestat împotriva arestării.

"Crezi că ne vei opri? Ne întoarcem! Vom ajunge în Spania, sau vom muri", a strigat un bărbat în noapte, urcând la bord.

Africanii caută permanent rute noi spre Europa

Operațiunea a oferit o perspectivă rară asupra complexității limitării migrației din Africa de Vest către Europa, unde guvernele africane sunt supuse unei presiuni crescute pentru a asigura securitatea granițelor - și asupra hotărârii oamenilor de a pleca.

Experții în migrație spun că simpla blocare a fluxului de migranți nu funcționează. Populația tânără a Africii este în plină expansiune și va continua să fugă din țările relativ sărace, spun ei, adăugând că este puțin probabil să încetinească în viitor.

Peste 30.000 de migranți au ajuns în Insulele Canare de la începutul acestui an, mai mult decât dublul numărului înregistrat în aceeași perioadă din 2022, potrivit datelor Ministerului spaniol de Interne. Acesta se apropie de recordul istoric de 31.678 de persoane care au ajuns pe insule în 2006.

Cifrele au scăzut pe mare, deoarece majoritatea migranților au ales rute terestre prin Deșertul Sahara și Marea Mediterană. 

Peste 50% din sosirile din acest an pe insule provin din țările de coastă din Senegal sau Gambia, informează ministerul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel