Zeci de femei au fost arestate în Turcia pentru că participau la o manifestație împotriva violenței
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Sursa foto Agerpres
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Sursa foto Agerpres
Zeci de manifestante adunate pentru a sărbători Ziua internaţională de luptă împotriva violenţei asupra femeilor au fost arestate vineri la Istanbul, a constatat AFP.  

Mitingul convocat în emblematica Piaţă Taksim, care nu fusese autorizat, a fost împiedicat de la sfârşitul după-amiezii prin ridicarea de bariere şi garduri blocând străzile într-un perimetru vast începând de pe malul Bosforului, precum şi de o desfăşurare impresionantă a forţelor speciale de poliţie.

La apelul platformei 25 noiembrie, coaliţie de mişcări feministe, manifestantele adunate cu sutele, uneori voalate, au scandat în turcă şi în kurdă "Femeie, viaţă, libertate", preluând sloganul iranienelor care luptă împotriva regimului mollahilor.

Blocate de un cordon de poliţie în apropierea Pieţei Taksim, un grup de activiste a desfăşurat un banner în faţa poliţiştilor pe care scria: "Pentru libertatea noastră nu vom rămâne tăcute, nu renunţăm la cursul vieţii noastre, nu ne plecăm în faţa violenţei patriarhale".

Alte bannere îndemnau la refuzul "sclaviei domestice" sau "Gratii pentru criminali, nu pentru femei!".

"Poliţia care nu intervine împotriva autorilor violenţei asupra femeilor a închis toate străzile care duc la Taksim în numele securităţii", a protestat Yesim Tukel, membră a platformei 25 noiembrie.

"Nu ne este frică de această violenţă: suntem aici să spunem că nu ne vom supune şi nu vom tăcea, nici în faţa sfintei familii, nici în faţa statului", a asigurat la rândul său o altă activistă, Burcu Gulcubuk.

"Această ţară este a noastră, această lume este a noastră, secolul al XXI-lea este secolul femeilor şi nimic nu poate schimba asta", a adăugat ea.

În faţa represiunii asupra majorităţii adunărilor publice, femeile şi mişcările LGBT sunt ultimele care convoacă vaste manifestaţii în Turcia, reaminteşte AFP.

Turcia apreciază "progresele înregistrate de Finlanda şi Suedia" în procesul de aderare la NATO

Turcia a apreciat că Suedia şi Finlanda au făcut "progrese" în vederea aderării ţărilor nordice la NATO, potrivit unei declaraţii comune după o reuniune organizată vineri la Stockholm, notează AFP.

Într-un comunicat, cele trei ţări "au salutat intensificarea cooperării (...) şi progresele înregistrate de Finlanda şi Suedia în respectarea memorandumului" semnat în marja summitului de la Madrid din iunie.

"Suedia a respectat în mare măsură memorandumul trilateral şi avansează spre NATO", a afirmat pe Twitter responsabilul suedez pentru negocierile de aderare, Oscar Stenström, la finalul reuniunii anunţate la începutul acestei luni de preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan.

După invazia Ucrainei de către Rusia, Finlanda şi Suedia au prezentat în mai o candidatură comună pentru a se alătura Alianţei Nord-Atlantice, abandonând decenii de nealiniere militară.

Aceasta, care trebuie acceptată în unanimitate de cele 30 de state membre ale NATO, a fost ratificată de toţi, cu excepţia Turciei şi Ungariei.

Ankara a acuzat cele două ţări, în primul rând Suedia, că servesc drept refugiu pentru militanţii apropiaţi Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi Unităţilor de Protecţie a Poporului (YPG) active în Siria, pe care Turcia le consideră teroriste.

În vizită la Ankara la începutul lui noiembrie, premierul suedez, Ulf Kristersson, a promis că va răspunde preocupărilor exprimate de Turcia în lupta sa împotriva terorismului.

La mijlocul lui noiembrie, parlamentul suedez a adoptat o modificare a Constituţiei care permite Suediei să-şi intensifice lupta împotriva terorismului, care va intra în vigoare în ianuarie, notează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel