Zeci de cetățeni din Belarus luptă de partea Ucrainei. Minskul îi amenință cu dosare panele
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Zeci de cetățeni din Belarus luptă de partea Ucrainei. Minskul îi amenință cu dosare panele / Foto: Pixabay, de Enrique
Zeci de cetățeni din Belarus luptă de partea Ucrainei. Minskul îi amenință cu dosare panele / Foto: Pixabay, de Enrique
Cetățenii din Belarus care luptă de partea Ucrainei se vor alege cu dosare panele, anunță Ministerul Afacerilor Interne de la Minsk.

Ministerul Afacerilor Interne al Belarusului știe despre cetățenii țării care luptă de partea Ucrainei, a declarat Mihail Bedunkevich, șef adjunct al Direcției principale pentru Combaterea Crimei Organizate și Corupției din Ministerul Afacerilor Interne, scrie Interfax.

„Cunoaștem 50 de persoane care și-au declarat participarea la activitățile așa-numitului batalion (belarus). Aceste persoane au primit o evaluare juridică, a fost inițiat un dosar pentru complicitate la un conflict armat pe teritoriul unui stat străin, articolul 361. , partea 3. Îi știm pe toți, ei așteaptă în Republica Belarus în cazul returnării răspunderii penale”, a declarat Bedunkevich, citat sâmbătă de postul STV.

„Acum cooperăm cu agențiile de aplicare a legii din Federația Rusă pentru a face schimb de date despre aceste persoane, despre locațiile lor”, a spus Bedunkevich.

„Cred că ei (partea rusă) știu deja, dar dacă este posibil, ajutăm cu informații”, a spus un reprezentant al Ministerului de Interne din Belarus.

„Sunt gata să lupt cu orice”. De ce tot mai mulți belaruși spun că vor lupta pentru Ucraina

Tot mai mulți belaruși vor lupta ca voluntari de partea Ucrainei.

Potrivit datelor neoficiale, aproximativ 200 de cetățeni din Belarus ar putea fi în unități de voluntari din Ucraina. Aceștia sunt bărbați în vârstă de 20-50 de ani care, după cum se spune, vor să-și ajute semenii slavi „să lupte împotriva agresiunii lui Putin”. Serviciul rusesc BBC a vorbit cu unii dintre ei.

"Sunt gata să lupt cu orice: cu o armă, cu un cuțit, cu orice. Aici se decide soarta unei Ucrainei libere, a unei Belarus libere, fără nicio exagerare", spune Vadim Prokopiev, voluntar al rezistenței belaruse. 

Prokopiev este un cunoscut om de afaceri din Belarus și o figură a opoziției care a plecat în Polonia după alegerile prezidențiale din 2020.

La Kiev, în jurul prânzului, Vadim vorbește cu un corespondent BBC pe Zoom. El stă în Piața Maidan, pe mâneca lui stângă are o banderolă galbenă în sprijinul ucrainenilor. Vadim spune că el și tovarășii săi au luat decizia de a merge la Kiev în doar o oră: la sfârșitul lunii februarie, s-au alăturat coloanei de voluntari belaruși care au făcut un marș forțat de la Varșovia la Kiev. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel