Urmărește emisiunea live
Zecele perfect! Cum a celebrat Nadia prima notă maximă din istoria gimnasticii - VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
18 iulie 1976 - Nadia Comăneci a obţinut prima notă de 10 din istoria Jocurilor Olimpice, la numai 14 ani și a primit apelativul ”Zeița de la Montreal”.

Nadia Comăneci a devenit, acum 43 de ani, o stea a Jocurilor Olimpice de Vară 1976 Montreal, Canada. Nu numai că a devenit prima gimnastă care a obţinut scorul perfect la olimpiadă, de şapte ori, dar a şi câştigat trei medalii de aur (la individual compus, bârnă şi paralele), o medalie de argint (echipă compus) şi bronz (sol). În România a fost recompensată cu distincţia de „Erou al Muncii Socialiste" din partea autorităţilor comuniste, fiind cea mai tânără româncă distinsă cu acest titlu.

Pe pagina sa de Facebook, Nadia a postat un clip în care sărbătorește în stilul caracteristic cei 43 de ani de când a obținut primul 10. Așa cum se vede, pe fundal este și fiul său, Dylan, care stă în mâini la malul mării:

Iată-ne acum ... 43 de ani mai tarziu ... cu Dylan stând în mâini .... 18 iulie @ montreal1976 primul 10 perfect...

VIDEO Nadia Comăneci

Pe 18 iulie 1976, romanca de 14 ani uimea lumea sportului cu o performanţă greu de egalat: nota 10 „absolut" la Jocurile Olimpice de Vară de la Montreal. Afişajul electronic nici nu era programat să arate nota 10, aşa că pe ecran a apărut nota 1.00. Compania elvețiană Omega, care se ocupa de tabelele de marcaj ale Jocurilor Olimpice încă din 1932 au pus organizatorilor Olimpiadei de Vară de la Montreal întrebarea dacă e nevoie ca afișajul să aibă trei sau patru căsuțe pentru note și i s-a răspuns că nota 10,00 era oricum imposibil de obținut, așa că trei cifre vor fi de ajuns. Nadia Comăneci, avea să le dovedească, la 18 iulie 1976, că se înșeală.

Nadia Comăneci este primul sportiv român inclus în memorialul International Gymnastics Hall of Fame.

Citește și: Imagini inedite cu Nadia Comăneci și Arnold Schwarzenegger - VIDEO în articol

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel