Zece lucruri pe care nu le știai despre Moș Nicolae
Moș Nicolae se serbează în fiecare an pe data de 6 decembrie. În afară de tradițiile pe care le știe toată lumea, mai sunt câteva lucruri interesante despre această sărbătoare.
1. În popor se spune că de Sfântul Nicolae începe, cu adevărat, iarna: când Moșul își scutură barba sură, începe să ningă. Dacă nu ninge în ziua de Sfântul Nicolae, se zice ca Sfântul a întinerit, scrie webcultura.ro.
2. În credința populară Sfântul Nicolae se numește Sân-Nicoară.
3. Se spune că Sfântul Nicolae păzește Soarele – care încearcă să se strecoare pe lângă el spre tărâmurile din miazănoapte – pentru a nu lăsa lumea fără lumină și căldură.
4. De Sfântul Nicolae se pun crenguțe de pomi roditori în apă, la căldură, iar dacă acestea înverzezc până la Anul Nou, anul care vine va fi mănos.
5. În popor se mai crede că ziua de 6 decembrie semnifică încheierea perioadei de făcut farmece și vrăji (care nu vor mai fi reluate până de Anul Nou).
6. Se spune că nuielușa cu care este lovit neascultătorul trebuie să fie de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până la Naşterea Domnului (Crăciun), înseamnă că sfântul “a mijlocit” iertarea celui care a fost lovit.
7. În tradiţiile româneşti, Sfântul Nicolae apare pe un cal alb (aluzie la zăpada care cade în luna decembrie).
8. Sfântul Nicolae este considerat patron al corăbierilor (pe care îi scapă de la înec), este cel ce apără soldaţii în război (motiv pentru care aceştia îl invocă în timpul luptelor), ajută văduvele, orfanii şi fetele sărace care vor să se mărite.
9. Sfântul Nicolae este unul dintre numele cele mai îndrăgite şi mai răspândite. Numele este format din cuvintele greceşti nike – victorie, biruinţă şi laos – popor, om ce face parte dintr-un popor victorios.
10. În România există aproximativ 811.200 de români care au numele Nicolae, Nicoleta sau alte nume derivate din “Nicolae”:peste 523.000 sunt bărbați, iar peste 287.900 sunt femei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News