Blinken și Lavrov au vorbit pentru prima oară de la începutul războiului din Ucraina. Ce și-au spus cei doi "în mers"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Zaharova a spus că întâlnirea dintre Lavrov și Blinken la summitul G20 nu putea avea loc / Foto: Kremlin.ru
Zaharova a spus că întâlnirea dintre Lavrov și Blinken la summitul G20 nu putea avea loc / Foto: Kremlin.ru
Blinken și Lavrov au vorbit pentru prima oară de la începutul războiului din Ucraina, deși Maria Zaharova declarase că întâlnirea dintre cei doi lideri la summitul G20 nu putea avea loc.

UPDATE:

Secretarul de stat american Antony Blinken şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov au avut o scurtă discuţie la reuniunea miniştrilor de externe ai statelor G20, care s-a încheiat joi în capitala indiană New Delhi fără un comunicat comun, din cauza divergenţelor asupra conflictului din Ucraina, transmit agenţiile AFP, EFE şi Reuters.

Emiterea unei declaraţii finale a eşuat şi din cauza insistenţei Rusiei de a include în text necesitatea unei anchete "imparţiale" asupra exploziilor care au avariat gazoductele Nord Stream în septembrie în Marea Baltică, relatează Agerpres.

Discuţia lor s-a desfăşurat "în mers"



Prin urmare, preşedinţia indiană a G20 va elabora un "rezumat" al reuniunii. Totuşi, ministrul indian de externe Subrahmanyam Jaishankar a menţionat că au existat numai două paragrafe în proiectul de declaraţie comună asupra cărora miniştrii nu au ajuns la un consens, în toate celelalte puncte ei având poziţii convergente.

Acest document final va sublinia importanţa unor lanţuri fiabile pentru aprovizionarea cu produse alimentare şi îngrăşăminte chimice, precum şi aprovizionarea rezilientă cu energie, a mai afirmat ministrul indian.

Secretarul de stat american Antony Blinken şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov au avut o scurtă discuţie în marja reuniunii, prima lor întâlnire faţă în faţă de când Rusia a declanşat anul trecut războiul în Ucraina. Discuţia lor s-a desfăşurat "în mers", după cum au transmis atât Washingtonul, cât şi Moscova.

Zaharova: Blinken a solicitat să-l contacteze pe Lavrov



"Blinken a solicitat să-l contacteze pe Lavrov", a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, care a precizat că nu a fost vorba despre "o negociere sau o întâlnire".

Un responsabil american a declarat la rândul său că Blinken i-a transmis interlocutorului său angajamentul SUA de a susţine Ucraina şi a îndemnat Rusia să revină asupra deciziei sale de a-şi suspenda participarea la tratatul de dezarmare nucleară Noul START.

Într-o declaraţie acordată presei după încheierea reuniunii G20, Lavrov a anunţat că declaraţia finală a fost blocată şi preşedinţia indiană va prezenta un rezumat al reuniunii. "Noi vorbim de bune maniere. Ei bine, omologii noştri occidentali au devenit foarte răi la acest capitol. Ei nu se mai gândesc la diplomaţie, ei doar şantajează şi ameninţă pe toată lumea", a mai spus ministrul rus de externe.

Știrea inițială:

În marja reuniunii ministeriale G20 din India, o conversație între ministrul rus de externe Serghei Lavrov și secretarul de stat american Anthony Blinken nu a putut avea loc din cauza poziției SUA, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, scrie Interfax.

"Ei bine, au existat îndoieli în această privință (absența unei întâlniri între Lavrov și Blinken - n.r.)? În opinia mea, poziția Statelor Unite a fost clar și demult indicată. Ei susțin escaladarea conflictelor în principiu. Diplomația, din păcate, aparent, a retrogradat la ei pe plan secund”, a spus Zaharova reporterilor.

În perioada 1-2 martie are loc în India ședința miniștrilor de externe ai țărilor G20.

Blinken nu plănuia să se întâlnească cu Lavrov și cu ministrul chinez de Externe la summitul G20

Secretarul de stat american Anthony Blinken a declarat miercuri că nu are de gând să se întâlnească cu miniștrii de Externe rus și chinezi Serghei Lavrov și Qin Gang "în marginea" reuniunii miniștrilor de Externe G20 din India.

"Nu am de gând să mă întâlnesc cu niciunul dintre ei", a declarat Blinken, citat de presa occidentală, jurnaliştilor din Taşkent.

Totodată, Bloomberg notează că secretarul de stat al SUA  nu a exclus întâlnirea cu alți diplomați ruși și chinezi la summit. Blinken și Lavrov nu au purtat discuții față în față din ianuarie 2022.

De calalt[ partea, acum câteva zile, Zaharova a spus că o serie de întâlniri bilaterale sunt în curs de elaborare pe marginea G20, în special întâlniri cu colegii din China, Brazilia și India. Rusia intenționează să convingă țările din G20 să treacă la plăți în monede naționale, să creeze scheme independente de asigurare și rute de transport cu Rusia.

"Vom detalia acțiunile Rusiei pentru a nivela aceste amenințări, vom diversifica relațiile comerciale externe și coridoarele logistice, vom chema colegii constructivi din G20 să treacă la monede naționale, să lege mecanismele de decontare și de plată, să creăm scheme independente de asigurare și rute de transport", se spune în comentariul publicat pe site-ul Ministerului de Externe al Rusiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel