Zacuscă de vinete. Rețeta veche de acum 100 de ani
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Sursa foto: captura video YouTube Sorin Logofatu
Sursa foto: captura video YouTube Sorin Logofatu
E perioada în care gospodinele se pregătesc cu toate cele necesare pentru a face delicioasa zacuscă de vinete. Dacă și tu ai în plan așa ceva, îți oferim o rețetă veche de acum 100 de ani.

Ingrediente

- 3 kg de vinete
- 2 kg de ardei capia roșii
- 1 kg de ceapă
- 1 kg de roșii bine coapte sau 500 ml de suc de roșii
- 500 ml de ulei de floarea-soarelui
- Sare, piper și foi de dafin, după gust
- 2-3 frunze de dafin

Cum se prepară

Începe prin a coace vinetele și ardeii capia pe grătar sau în cuptor. Odată coapte, lasă-le să se răcească puțin, apoi curăță-le de coajă și semințe. Vinetele se lasă la scurs într-o strecurătoare pentru a elimina excesul de lichid, scrie click.ro.

Curăță ceapa și toac-o mărunt. Într-o cratiță mare, încălzește uleiul și adaugă ceapa, lăsând-o să se călească la foc mic până devine aurie și moale. Toacă vinetele și ardeii copți și adaugă-le peste ceapa călită. Amestecă bine pentru a combina aromele.

Dacă folosești roșii proaspete, toacă-le mărunt sau trece-le printr-o mașină de tocat roșii. Adaugă roșiile tocate sau sucul de roșii în cratiță, amestecând continuu. Lasă zacusca să fiarbă la foc mic, amestecând ocazional pentru a preveni lipirea de fundul cratiței.

Adaugă sare, piper și foile de dafin. Continuă să fierbi zacusca până când uleiul se ridică la suprafață și amestecul capătă o consistență groasă și omogenă. Procesul poate dura între 1,5 și 2 ore.

Spală borcanele și capacele, apoi sterilizează-le în cuptor la 100°C timp de 20 de minute sau fierbe-le într-o oală mare cu apă. Toarnă zacusca fierbinte în borcanele sterilizate, lăsând puțin spațiu la gâtul borcanului. Închide bine capacele și întoarce borcanele cu susul în jos pentru a crea un vid care va ajuta la conservarea preparatului.

Lasă borcanele să se răcească încet, apoi depozitează-le într-un loc răcoros și întunecat.

BONUS: Castraveți în oțet. Rețeta foarte simplă: Ies crocanți 

Ingrediente

- castraveţi cornichon
- ceapă galbenă
- căţei de usturoi
- morcov
- boabe de piper
- boabe de muştar
- seminţe de mărar

*pentru murat/borcan 800 g

- 1 linguriţă sare murături
- 1 linguriţă zahăr
- 100 ml oţet
- apă în completare

Cum se prepară

Spală castraveţii, aşază-i în borcane de 800 g, cu ceapa tăiată solzişori, morcovii tăiaţi rondele şi căţeii de usturoi. În fiecare borcan adaugă 1 linguriţă sare de murături, 1 linguriţă zahăr, boabe de piper, boabe de muştar şi seminţe de mărar, potrivit retetepractice.ro. Peste ingredientele din borcan toarnă 100 ml oţet şi apă, însă nu cât să umple complet borcanul.

Pune capacele cât mai bine şi fierbe borcanele la bain marie pentru 20 minute din momentul în care apa începe să fiarbă. După cele 20 de minute, stinge focul, dar lasă borcanele în apă până când se răcesc complet, apoi depozitează borcanele de castraveţi muraţi în oţet pentru iarnă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel