Ingrediente
- 3 kg de vinete
- 2 kg de ardei capia roșii
- 1 kg de ceapă
- 1 kg de roșii bine coapte sau 500 ml de suc de roșii
- 500 ml de ulei de floarea-soarelui
- Sare, piper și foi de dafin, după gust
- 2-3 frunze de dafin
Cum se prepară
Începe prin a coace vinetele și ardeii capia pe grătar sau în cuptor. Odată coapte, lasă-le să se răcească puțin, apoi curăță-le de coajă și semințe. Vinetele se lasă la scurs într-o strecurătoare pentru a elimina excesul de lichid, scrie click.ro.
Curăță ceapa și toac-o mărunt. Într-o cratiță mare, încălzește uleiul și adaugă ceapa, lăsând-o să se călească la foc mic până devine aurie și moale. Toacă vinetele și ardeii copți și adaugă-le peste ceapa călită. Amestecă bine pentru a combina aromele.
Dacă folosești roșii proaspete, toacă-le mărunt sau trece-le printr-o mașină de tocat roșii. Adaugă roșiile tocate sau sucul de roșii în cratiță, amestecând continuu. Lasă zacusca să fiarbă la foc mic, amestecând ocazional pentru a preveni lipirea de fundul cratiței.
Adaugă sare, piper și foile de dafin. Continuă să fierbi zacusca până când uleiul se ridică la suprafață și amestecul capătă o consistență groasă și omogenă. Procesul poate dura între 1,5 și 2 ore.
Spală borcanele și capacele, apoi sterilizează-le în cuptor la 100°C timp de 20 de minute sau fierbe-le într-o oală mare cu apă. Toarnă zacusca fierbinte în borcanele sterilizate, lăsând puțin spațiu la gâtul borcanului. Închide bine capacele și întoarce borcanele cu susul în jos pentru a crea un vid care va ajuta la conservarea preparatului.
Lasă borcanele să se răcească încet, apoi depozitează-le într-un loc răcoros și întunecat.
BONUS: Castraveți în oțet. Rețeta foarte simplă: Ies crocanți
Ingrediente
- castraveţi cornichon
- ceapă galbenă
- căţei de usturoi
- morcov
- boabe de piper
- boabe de muştar
- seminţe de mărar
*pentru murat/borcan 800 g
- 1 linguriţă sare murături
- 1 linguriţă zahăr
- 100 ml oţet
- apă în completare
Cum se prepară
Spală castraveţii, aşază-i în borcane de 800 g, cu ceapa tăiată solzişori, morcovii tăiaţi rondele şi căţeii de usturoi. În fiecare borcan adaugă 1 linguriţă sare de murături, 1 linguriţă zahăr, boabe de piper, boabe de muştar şi seminţe de mărar, potrivit retetepractice.ro. Peste ingredientele din borcan toarnă 100 ml oţet şi apă, însă nu cât să umple complet borcanul.
Pune capacele cât mai bine şi fierbe borcanele la bain marie pentru 20 minute din momentul în care apa începe să fiarbă. După cele 20 de minute, stinge focul, dar lasă borcanele în apă până când se răcesc complet, apoi depozitează borcanele de castraveţi muraţi în oţet pentru iarnă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Când se încălzește vremea și scăpăm de furtuni. Elena Mateescu, ANM: Temperaturile vor fi în creștere, cu valori de până la 26 de grade
- Stagiul de cotizare contributiv, stagiul minim de cotizare și stagiul complet de cotizare, informații noi din Legea Pensiilor. Cine e scutit de contributivitate
- Românii ”furați” de Belgia, Germania, Franța cu salarii, din start, de 7000 - 8000 de euro: Noi plătim, ei pleacă
- Mega-investiții în România, de miliarde de euro. ”Trebuie să fabricăm în România, să producem cam tot ce putem în țară”
- Alertă meteo generală până luni, 15 - 16 septembrie 2024: Plouă însemnat cantitativ. Harta ANM
- Cod Roșu de averse și inundații, sâmbătă dimineața. Prăpădul se extinde și în alte județe, după ce Galațiul a fost grav afectat - Foto/Video
- UMF ”Grigore T. Popa” Iași anunță moartea fulgerătoare a prof. dr. Gabriela Ștefănescu. ”Devastat de durere, sperând că așa ceva nu s-a întâmplat...”
- Tort de mere "înecat" în sos de caramel, desertul preferat al celor născuți înainte de '90
- Horoscop final de an 2024. Previziunile astrale pentru Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător și Pești
- BANCUL ZILEI: Parteneriat între amanți