Zacuscă de pește. Rețeta pe care o vei adora. Îți va prinde bine la iarnă
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Sursa foto: captură video YouTube Antonela M Romania
Sursa foto: captură video YouTube Antonela M Romania
Zacuscă de pește? Da, da! Este delicioasă, iar noi avem rețeta pentru tine.

Ingrediente

- pește (crap, novac sau macrou): 3 kg

- ceapă albă: 1 kg

- morcov: 600 g

- roșii bine coapte: 2 kgA

- ardei roșii kapia: 2 kg

- ulei: 500 ml

- oțet de 9 grade: 250 ml

- zahăr: 1 linguriță cu vârf

- foi de dafin: 1 plic

- sare și piper, după gust

- usturoi: 1 căpățână medie

- boia de ardei (iute sau dulce): 1 linguriță cu vârf

Cum se prepară

Curăță peștele, porționează-l și spală-l în două ape. Pune peștele într-o oală, adaugă apa, oțetul și sarea. Lasă-l să fiarbă până când carnea începe să se desprindă ușor de pe oase, scrie gustoase.net. Îndepărtează spuma formată în timpul fierberii. După ce este fiert, scurge apa în care a fiert peștele într-un vas și lasă să se răcească.

Coace ardeii kapia pe o tavă sau un grătar. După ce sunt copți, freacă-i cu sare pentru a îndepărta coaja, acoperă-i și lasă-i să se răcească. Curăță ardeii de pieliță, îndepărtează semințele și taie-i în fâșii.

Curăță ceapa, spală-o și toac-o mărunt. Curăță morcovii și dă-i pe răzătoare. Spală roșiile, îndepărtează codițele și toacă-le mărunt.

Încinge uleiul într-un tuci sau o cratiță, adaugă ceapa, morcovul ras și călește-le până ceapa se înmoaie. Adaugă roșiile tocate și lasă cratița pe foc mic până se leagă sosul de roșii. Adaugă ardeii tăiați în fâșii, foile de dafin, sarea, piperul, boiaua, usturoiul ras, zahărul și amestecă bine. Când sosul este legat, adaugă carnea de pește și jumătate din cantitatea de apă în care a fiert peștele. Lasă să fiarbă zacusca până scade și sosul se leagă frumos.

Oprește focul, scoate foile de dafin și lasă zacusca să se răcească. Pune zacusca răcită în borcane sterilizate, capsează-le strâns și sterilizează-le la bain-marie timp de 35-40 de minute. După sterilizare, lasă borcanele să se răcească lent înainte de a le depozita într-un loc răcoros.

Dacă preferi zacusca în varianta clasică, de vinete, îți lăsăm mai jos o rețetă veche de 100 de ani.

Zacuscă de vinete

Ingrediente

- 3 kg de vinete
- 2 kg de ardei capia roșii
- 1 kg de ceapă
- 1 kg de roșii bine coapte sau 500 ml de suc de roșii
- 500 ml de ulei de floarea-soarelui
- Sare, piper și foi de dafin, după gust
- 2-3 frunze de dafin

Cum se prepară

Începe prin a coace vinetele și ardeii capia pe grătar sau în cuptor. Odată coapte, lasă-le să se răcească puțin, apoi curăță-le de coajă și semințe. Vinetele se lasă la scurs într-o strecurătoare pentru a elimina excesul de lichid, scrie click.ro.

Curăță ceapa și toac-o mărunt. Într-o cratiță mare, încălzește uleiul și adaugă ceapa, lăsând-o să se călească la foc mic până devine aurie și moale. Toacă vinetele și ardeii copți și adaugă-le peste ceapa călită. Amestecă bine pentru a combina aromele.

Dacă folosești roșii proaspete, toacă-le mărunt sau trece-le printr-o mașină de tocat roșii. Adaugă roșiile tocate sau sucul de roșii în cratiță, amestecând continuu. Lasă zacusca să fiarbă la foc mic, amestecând ocazional pentru a preveni lipirea de fundul cratiței.

Adaugă sare, piper și foile de dafin. Continuă să fierbi zacusca până când uleiul se ridică la suprafață și amestecul capătă o consistență groasă și omogenă. Procesul poate dura între 1,5 și 2 ore.

Spală borcanele și capacele, apoi sterilizează-le în cuptor la 100°C timp de 20 de minute sau fierbe-le într-o oală mare cu apă. Toarnă zacusca fierbinte în borcanele sterilizate, lăsând puțin spațiu la gâtul borcanului. Închide bine capacele și întoarce borcanele cu susul în jos pentru a crea un vid care va ajuta la conservarea preparatului.

Lasă borcanele să se răcească încet, apoi depozitează-le într-un loc răcoros și întunecat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel