Yemen: Macarale americane pentru a urgenta livrarea ajutoarelor umanitare
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Patru macarale cumpărate de Statele Unite au fost livrate luni în portul Al Hudaydah din Yemen, aflat sub controlul rebelilor houthi, au anunţat Naţiunile Unite, pentru a facilita descărcarea ajutoarelor transmite, relatează AFP.

Transportul acestor macarale a fost întârziat mai multe luni de coaliţia condusă de Arabia Saudită, angajată într-un conflict armat cu rebeliunea. 'Aceasta va permite o livrare mai rapidă a ajutoarelor la familiile yemenite confruntate cu cea mai gravă criză alimentară din lume', a comentat luni purtătorul de cuvânt al Naţiunilor Unite, Stephane Dujarric.

Avioane ale coaliţiei au distrus macaralele din portul Al Hudaydah în cursul unui atac din 2015. După tirul, la începutul lui noiembrie 2017, al unei rachete houthi în direcţia aeroportului din Riad, care a fost interceptată, coaliţia a închis orice acces la porturile şi aeroporturile din Yemen, inclusiv la Al Hudaydah. Blocada a fost între timp ridicată parţial, dar organizaţiile internaţionale se plâng de menţinerea restricţiilor care împiedică distribuirea ajutoarelor în Yemen.

Ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, a lansat un apel luni pentru ca aceste ajutoare să fie distribuite în Yemen 'fără niciun amestec'.

'Nimeni nu ar trebui să trăiască vreodată în condiţiile pe care le cunoaşte populaţia din Yemen', a adăugat diplomata într-un comunicat. Aproximativ 70% din importurile Yemenului tranzitează prin Al Hudaydah.

Yemenul se confruntă în prezent cu cea mai gravă criză umanitară din lume, potrivit Naţiunilor Unite, cu 17 milioane de persoane subnutrite, dintre care şapte milioane prezintă riscul de foame. Coaliţia condusă de Riad s-a alăturat guvernului yemenit în lupta sa împotriva rebelilor houthi, în martie 2015, după cucerirea capitalei Sanaa de către rebelii acuzaţi de legături cu Iranul.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel