Xi Jinping şi Lukaşenko cer pace 'cât mai curând posibil' în Ucraina
Preşedintele Chinei Xi Jinping şi omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko au cerut în cadrul convorbirilor purtate, miercuri, la Beijing, un acord de pace pentru Ucraina "cât mai curând posibil", a informat agenţia de presă a statului belarus, Belta, relatează Reuters.
Summitul a reunit doi dintre liderii străini pe care se bazează cel mai mult preşedintele rus Vladimir Putin, în timp ce armata sa luptă pentru a-şi atinge obiectivele invaziei declanşate în urmă cu un an în Ucraina.
Potrivit Belta, cei doi lideri au adoptat o declaraţie comună în care şi-au exprimat "îngrijorarea profundă cu privire la evoluţia conflictului armat în regiunea europeană şi interesul extrem pentru instaurarea păcii în Ucraina cât mai curând posibil".
"Belarus şi China sunt interesate să evite o escaladare a crizei şi gata să depună eforturi pentru restabilirea ordinii şi păcii regionale", a adăugat sursa citată.Beijingul a devenit din ce în ce mai vocal în apelul la pace în timp ce conflictul din Ucraina se prelungeşte şi a negat că ar furniza arme către Moscova după ce oficiali americani au indicat faptul că China ar avea în vedere acest lucru.
Vineri, la exact un an de la declanşarea ofensivei ruse împotriva Ucrainei, Beijingul a publicat un document cu 12 puncte în care îndeamnă Moscova şi Kievul să se aşeze la masa tratativelor.
Dar deşi China încearcă să se impună ca mediator al conflictului, poziţia sa de aliat al Rusiei o descalifică în ochii occidentalilor, care susţin Ucraina.
La rândul său, Belarus, vecin cu Ucraina, este un element important în acest conflict: nu a trimis militari să lupte direct alături de armata rusă, dar a permis trupelor ruseşti să folosească teritoriul belarus pentru invadarea Ucrainei, aminteşte AFP.
Citește și - Rusia lui Putin ar fi elaborat un plan pentru a absorbi Belarusul în 2030 - investigație
Rusia a elaborat în 2021 o strategie pentru a absorbi Belarusul în 2030, preluând controlul asupra politicii, economiei şi potenţialului militar al ţării vecine, potrivit unui document al administraţiei prezidenţiale de la Moscova la care a avut acces Centrul Dossier, al opozantului în exil şi fost oligarh Mihail Hodorkovski, transmite EFE.
Este vorba despre un document elaborat de Kremlin împreună cu Serviciul de Spionaj Extern (SVR), Serviciul Federal de Securitate (FSB), Serviciul de Informaţii Militare (GUR) şi Statul Major al Forţelor Armate ale Rusiei şi care se află în posesia unor jurnalişti din Estonia, Rusia, Ucraina, Belarus, SUA, Germania, Suedia şi Polonia, potrivit Dossier. Vezi continuarea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News