Xi Jinping și Biden, discuții. Taiwanul, direct vizat. La fel și sprijinul Chinei pentru Rusia
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
Președintele american Joe Biden și președintele chinez Xi Jinping vor purta marți primele discuții directe de la întâlnirea din noiembrie.

Biden va folosi convorbirea pentru a reafirma sprijinul SUA pentru "politica unei singure Chine" a Beijingului și pentru a reitera importanța păcii și a stabilității în strâmtoarea Taiwan, a declarat un oficial de rang înalt al administrației, care nu a dorit să fie numit, scrie Reuters.

Biden și Xi au convenit în noiembrie să redeschidă comunicațiile militare și să coopereze pentru a reduce producția de fentanil. Ei nu au mai vorbit la telefon din iulie 2022. După întâlnirea din noiembrie, Biden a declarat reporterilor că nu și-a schimbat părerea că Xi este un dictator, un comentariu care a iritat China.

China consideră Taiwanul, o insulă autonomă cu alegeri democratice, ca făcând parte din teritoriul său și a renunțat recent la limbajul despre o "reunificare pașnică" din bugetul său. Taiwanul se opune cu fermitate revendicărilor de suveranitate ale Chinei și spune că doar poporul insulei poate decide viitorul său.

Actualul vicepreședinte al Taiwanului, Lai Ching-te, pe care Beijingul îl consideră un separatist, a câștigat președinția în ianuarie, iar Beijingul a sporit presiunea asupra Taiwanului.

Marți, Biden și Xi vor discuta, de asemenea, despre preocupările legate de sprijinul Chinei pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, despre practicile sale economice comerciale, despre abuzurile drepturilor omului în Xinjiang și vor discuta despre denuclearizarea peninsulei coreene, a precizat oficialul american.

Escaladarea confruntărilor în Marea Chinei de Sud

De asemenea, este probabil ca Biden să avertizeze Beijingul cu privire la escaladarea confruntărilor în Marea Chinei de Sud, pe care China o revendică aproape în întregime, în conflict cu dreptul internațional.

"De asemenea, este posibil ca președintele să își exprime îngrijorarea cu privire la acțiunile destabilizatoare ale RPC în Marea Chinei de Sud, inclusiv acțiunea recentă periculoasă a Gărzii de Coastă a RPC împotriva operațiunilor maritime de rutină ale Filipinelor", a declarat oficialul.

China și SUA, relații îmbunătățite

Biden și Xi și-au continuat discuțiile încercând să aplaneze o perioadă dificilă a relațiilor, care au luat o întorsătură negativă după ce un presupus balon de supraveghere chinezesc a tranzitat Statele Unite și a fost doborât de un avion de vânătoare american anul trecut.

Relațiile au dat semne de îmbunătățire în ultimele luni, deoarece ambele părți au luat măsuri pentru a restabili canalele de comunicare după ce legăturile dintre cele două superputeri globale s-au scufundat la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii.

Ministrul chinez de externe Wang Yi s-a întâlnit cu consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan în ianuarie, urmat de o întâlnire în februarie cu secretarul de stat american Antony Blinken. Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, va călători în China în aprilie.

Biden și Xi vor discuta, de asemenea, despre modalități de gestionare a concurenței, de evitare a conflictelor și de menținere a liniilor de comunicare deschise.

"Competiția intensă necesită o diplomație intensă pentru a gestiona tensiunile, a aborda percepțiile greșite și a preveni conflictele neintenționate. Iar acest apel este o modalitate de a face acest lucru", a declarat înaltul oficial al administrației americane.

Administrația Biden a impus interdicții privind vânzarea anumitor tehnologii către companiile chineze, invocând riscuri pentru securitatea națională. China a acuzat Washingtonul că "înarmează" problemele economice și comerciale.

Cei doi lideri vor discuta, de asemenea, despre o serie de domenii în care interesele SUA și ale Chinei se aliniază, inclusiv eforturile de combatere a traficului de droguri, problemele de risc și siguranță legate de inteligența artificială, reluarea comunicațiilor între militari și eforturile de combatere a schimbărilor climatice, a precizat oficialul.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel