Xi Jinping îl scoate din sală pe fostul lider al partidului. Ceaușescu, scenă asemănătoare la Congresul XII al PCR
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ion Voicu
WhatsApp
Hu Jintao, în momentul în care este scos din sală/ foto Agerpres
Hu Jintao, în momentul în care este scos din sală/ foto Agerpres
Hu Jintao, președintele Chinei între 2003-2013,  a fost scos din sală la Congresul Partidului Comunist organizat de Xi Jinping pentru a lua puterea totală în China, fără limită de mandate. O scenă asemănătoare s-a petrecut și la Congresul XII al PCR, când un veteran al partidului l-a contrat pe Nicolae Ceaușescu.

Cristian Pârvulescu a ajuns, după război, președintele Marii Adunări Naționale. El a făcut parte din conducerea operativă a PCR în perioada în care partidul se afla în ilegalitate.

În vârstă de 84 de ani, în noiembrie 1979, Pârvulescu ia cuvântul și cere Congresului să nu îl realeagă în funcția de secretar general pe Nicolae Ceaușescu, acuzându-l că pune interesele personale înaintea celor ale partidului. Pârvulescu își ceartă colegii de partid că neglijează problemele reale ale țării și acceptă cultul personalității, adică glorificarea lui Ceaușescu. ”Aplaudacii” din sală protestează, iar academicianul Ion Popescu-Puțuri, care primește cuvântul imediat după Pârvulescu, îl contrazice pe ”dizident” și reafirmă sprijinul pentru realegerea secretarului general. Sala aplaudă și scandează numele dictatorului, în vreme ce Pârvulescu e scos pe ușă afară.

I-a respins Elenei Ceaușescu privilegiile de ”ilegalistă”

Al 12-lea Congres a fost și ultimul la care PCR ar fi putut să îl oprească pe Ceaușescu să acapareze puterea absolută. Din anul 1979, Elena Ceaușescu devine a doua persoană în stat din punct de vedere al importanței și controlează toate numirile în funcții politice sau administrative. Următoarele două congrese ale partidului se desfășoară fără surprize, mecanismul alegerilor fiind viciat, odată ce delegații primesc mandat imperativ să-l voteze pe Ceaușescu și echipa numită de acesta. Nici măcar teoretic nu mai e posibilă o răsturnare de situație, așa cum a încercat să genereze, fără succes, Constantin Pârvulescu.

De remarcat că Pârvulescu nu era la prima confruntare cu Ceaușeștii. În calitatea sa de președinte al Comisiei de Control a partidului, a respins, în 1950, cererea Elenei Ceaușescu (fostă Lenuța Petrescu) de a i se acorda vechime de ilegalistă din 1939. În cazul ei, Pârvulescu a dispus ca data de 23 august 1944 să fie recunoscută ca data intrării în partid. La Congresul al III-lea a PMR din 1960, nu a mai fost ales în Biroul Politic, dar și-a păstrat funcția de președinte al Comisiei de Control, care și-a schimbat numele în Comisia Centrală de Revizie, funcție pe care a deținut-o până în 1961.

Hu Jintao, evacuat cu forța din Palatul Congreselor

În această sâmbătă, la Congresul Partidului Comunist din China, unde i se încredințează lui Xi Jinping puterea totală, pe viață, se petrece o scenă asemănătoare. Hu Jintao, președintele ieșit la pensie în 2013 este scos din sală cu forța. Hu Jintao îi adresează câteva reproșuri lui Xi Jinping și îl bate prietenește pe umăr pe premierul Li Keqiang.

Nu se știe dacă incidentul a fost declanșat de o manevră de PR, de imagine, Xi temându-se ca fostul președinte să nu leșine la prezidiu, sau pentru a bloca eventuale critici la adresa liderului suprem. Cert este că Hu a fost scos din sală împotriva voinței sale și a adresat reproșuri secretarului general, care e totodată și președinte al Chinei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel