Data publicării:

Xi Jinping îi înlocuiește pe generalii responsabili de arsenalul nuclear al Chinei

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Doi dintre generalii de top ai Chinei care supravegheau rachetele nucleare ale Beijingului au fost înlocuiți cu puține explicații, subliniind angajamentul lui Xi Jinping de a întări controlul asupra forțelor armate.  

Doi militari din afara rândurilor Forței de rachete a Armatei de Eliberare a Poporului (PLARF) au fost numiți în fruntea unității, a informat presa de stat. Wang Houbin, din marina, a fost numit comandant, iar Xu Xisheng, din forțele aeriene, comisarul ei politic – un rol al partidului comunist chinez de grad egal cu comandant militar, scrie The Guardian.

Locația predecesorului lui Wang, Li Yuchao, nu este cunoscută, deși South China Morning Post a raportat săptămâna trecută că Li a fost chemat pentru investigare de către organul de supraveghere al corupției din China, împreună cu comandantul adjunct al acestuia și un comandant adjunct anterior.

PLARF, înființată în 2016, este una dintre cele mai importante divizii militare ale Chinei, care supraveghează rachetele balistice convenționale și nucleare ale armatei. Forța are o serie de baze situate strategic în apropierea strâmtorii Taiwan și ar fi esențială în orice potențială tentativă de anexare a insulei autonome. Acest lucru a făcut ca numirea a doi generali fără experiență relevantă să fie cu atât mai surprinzătoare.

Xi – liderul și comandantul șef militar al Chinei – a subliniat în ultimele luni necesitatea de a întări controlul partidului comunist asupra armatei, o problemă care i-a tulburat pe bătrânii partidului de la înființarea Republicii Populare. Într-un discurs adresat liderilor militari în iulie, el a subliniat importanța „menținerii conducerii absolute a partidului asupra armatei și asigurării unei pregătiri mai puternice pentru luptă”.

Impulsul anticorupție pe care Xi l-a folosit-o pentru a-și afirma controlul de la venirea la putere în 2012 s-a extins și asupra armatei. Potrivit Beijingului, acesta a măturat 2 milioane de „tigri și muște” – expresia lui Xi pentru a viza atât cadrele de rang înalt, cât și cele de jos – în lumea finanțelor, energiei, sportului și afacerilor. Din armată, l-a doborât pe Fang Fenghui, fostul șef de cabinet al armatei, care a fost condamnat la închisoare pe viață în 2019, pentru acuzații de corupție.

Departamentul de echipamente militare a anunțat săptămâna trecută că investighează corupția legată de ofertele de achiziții care datează din 2017. Analiza va investiga și scurgerea de informații secrete, se arată în anunț.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel