Xi Jinping ar vrea ca Armata Populară de Eliberare să fie pregătită de invadarea Taiwanului în 2027
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
CIA afirmă că Xi Jinping ar vrea ca Armata Populară de Eliberare să fie pregătită de invadarea Taiwanului în 2027.

Directorul adjunct al Agenției Centrale de Informații (CIA) spune că liderul chinez Xi Jinping (習近平) dorește ca armata să fie pregătită să invadeze Taiwanul în 2027, deși nu va ordona neapărat Armatei Populară de Eliberare (PLA) să facă acest lucru, spun rapoartele.

Corespondentul CNN pentru informații și securitate națională, Katie Bo Lillis, a scris pe Twitter că directorul adjunct al CIA, David Cohen, i-a spus că Xi dorește „să aibă capacitatea de a prelua controlul Taiwanului prin forță până în 2027”.

Cu toate acestea, el a adăugat că comunitatea de informații a Statelor Unite nu crede că Xi a ajuns deja la o decizie cu privire la momentul în care să lanseze o invazie.

Xi „a cerut armatei să-l pună într-o poziție în care, dacă asta ar vrea să facă, ar putea”, a spus Lillis, citat de Cohen. Oficialul CIA a spus că liderul chinez încă preferă „să obțină controlul prin mijloace non-militare”, a scris corespondentul CNN pe Twitter.

Generalul american Mark Milley  a subliniat că Xi își dorește să aibă capacitatea de a invada Taiwanul, dar nu a luat decizia de a lansa un atac, scrie taiwannews.

China a trimis o dronă de ultimă generație spre Taiwan. Cum arată WZ-7 Soaring Dragon

Armata taiwaneză a urmărit joi cinci nave de război chineze și 26 de avioane militare chineze, iar printre două tipuri de vehicule aeriene fără pilot (UAV) detectate s-a numărat WZ-7 Soaring Dragon, care a fost observat pentru prima dată în Zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului (ADIZ).

Ministerul Apărării Naționale (MND) a anunțat că începând cu ora 17.00, joi, 26 de avioane ale Forțelor Aeriene ale Armatei Populare de Eliberare a Chinei (PLAAF) și cinci nave au fost detectate în jurul Taiwanului. Dintre acestea, două avioane de luptă Sukhoi Su-30 și două bombardiere de luptă Xi'an JH-7 au trecut linia mediană: o dronă Guizhou BZK-007 a zburat chiar lângă marginea de sud-vest a liniei mediane și patru avioane de luptă Shenyang J-16, un avion de război electronic Shaanxi Y-9 și unul Guizhou WZ-7 Soaring Dragon au intrat în colțul de sud-vest al ADIZ din Taiwan.

Forțele aeriene din Taiwan au răspuns trimițând avioane de patrulare aeriană de luptă, trimițând avertismente radio și urmărind aeronavele chineze cu rachete antiaeriene terestre.

WZ-7 Soaring Dragon este un UAV de mare altitudine, de lungă durată, care are o configurație și o funcție similară cu Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk (citește continuarea și vezi imaginile AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel