Xi îl presează pe Putin pentru reduceri mai mari la gaze
China nu va plăti prețurile pentru gazul natural rusesc în cantitățile de care Vladimir Putin are nevoie pentru a compensa pierderea pieței europene după invazia sa în Ucraina, a declarat pentru Newsweek fostul ministru adjunct al energiei din Rusia.
„Este destul de clar că Rusia nu poate obține profituri exportând gaz în China," a spus Vladimir Milov, care a ocupat funcția între mai și octombrie 2002, în timpul primului mandat prezidențial al lui Putin, și care acum este o figură de opoziție în străinătate. El a spus că perspectiva ca Gazprom, una dintre cele mai mari companii de gaze naturale listate public din lume, să rămână un generator principal de venituri pentru economia Rusiei și pentru mașina militară a lui Putin "este cam moartă acum”, notează și MiamiHerald.
Putin a promovat relațiile sale strânse cu omologul său chinez Xi Jinping, iar întâlnirea liderilor de luna trecută a urmat unui comerț între țări care a atins un record de 240 miliarde de dolari anul trecut, în creștere cu peste un sfert față de 2022. Dar Beijingul negociază dur pentru conducta Puterea Siberiei 2, care leagă piața chineză de câmpurile de gaz din vestul Rusiei ce alimentau Europa, un proiect pe care Moscova spera să îl folosească pentru a compensa piața profitabilă care a dispărut în mare măsură.
Gazprom a restricționat fluxurile de gaze către Europa la mijlocul anului 2022, într-o acțiune văzută ca o încercare a lui Putin de a pune presiune pe aliații Kievului și de a se răzbuna împotriva sancțiunilor lor și a sprijinului pentru Ucraina. UE a reușit să găsească surse alternative de gaz fără a impune sancțiuni, deși țări precum Austria și Ungaria încă depind de gazul rusesc.
Cu toate acestea, Beijingul dorește să cumpere doar o fracțiune din capacitatea anuală planificată de 50 miliarde metri cubi de gaz a conductei Siberia 2, a raportat Financial Times, citând trei surse familiare cu situația. China cere, de asemenea, prețuri apropiate de cele foarte subvenționate de pe piața internă a Rusiei. Lipsa unei alte rute terestre pentru exporturile de gaze înseamnă că Gazprom probabil va trebui să accepte condițiile Chinei, a raportat FT.
Luna trecută, Milov a produs un raport pentru Consiliul Atlantic în care detaliază modul în care baza de producție de gaze a Gazprom este izolată din cauza lipsei de infrastructură care conectează câmpurile din Siberia de Vest cu piețele alternative din Asia.
Raportul său a citat, de asemenea, eșecurile Gazprom în construirea de fabrici de GNL (Gaz Natural Lichefiat) pentru a redirecționa resursa energetică. Milov a spus că anunțul de luna trecută al pierderilor din 2023 de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de dolari) de către Grupul Gazprom, care include și afaceri cu petrol și energie, "este cea mai mare dovadă materială de până acum că exporturile de gaze către China sunt neprofitabile."
"Cea mai mare parte a gazului este produsă geografic și economic pentru Europa, așa că singurul model care avea sens pentru Gazprom era să fie un furnizor major pentru piața europeană, unde se generau toate profiturile," a spus Milov. "Restaurarea semnificativă a aprovizionării cu gaze rusești către Europa este extrem de improbabilă," a spus el, "odată ce este întreruptă, din punct de vedere politic, nu văd nicio perspectivă pentru revenirea acesteia. Nu există alt model alternativ”, a spus Milov.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News