Data publicării:

Xi îi spune lui Putin că Rusia și China ar trebui să se opună interferențelor

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Putin i-a spus lui Xi că legăturile dintre China și Rusia sunt la "un nivel fără precedent de înalt", conform unui comunicat al Kremlinului.

Președintele Chinei, Xi Jinping, i-a spus omologului său rus, Vladimir Putin, joi, că ambele țări ar trebui să se opună interferenței din partea "forțelor externe", au raportat media de stat chineze, în timp ce cei doi lideri au vorbit la telefon pentru a marca Anul Nou Lunar.

Beijing și Moscova sunt aliați fermi și au consolidat relația lor chiar și în condițiile în care multe țări au întors spatele Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina vecină.

Cele două părți au menținut un flux constant de vizite și dialoguri la nivel înalt, iar comerțul dintre ele a atins un nivel record în 2023.

În timpul apelului telefonic de joi, Xi a afirmat că "ar trebui să colaboreze strâns la nivel strategic, să apere suveranitatea, securitatea și interesele de dezvoltare ale țărilor lor respective și să se opună hotărât interferenței în afacerile interne de către forțe externe", conform unui comunicat al televiziunii de stat CCTV.

Putin i-a spus lui Xi că legăturile dintre China și Rusia sunt la "un nivel fără precedent de înalt", conform unui comunicat al Kremlinului.

Beijingul a atras critici din partea aliaților Ucrainei pentru poziția sa în privința războiului, în legătură cu care China insistă că este neutră.

China însăși a fost denunțată, în special de Statele Unite, în legătură cu numeroase probleme delicate, inclusiv comportamentul tot mai beligerant față de Taiwan, o țară auto-guvernată și democratică, pe care Beijing o consideră teritoriu propriu.

"În discutarea situației din regiunea Asia-Pacific, președintele rus și-a reafirmat poziția principială privind problema Taiwanului, care este de a susține politica 'unei singure China'", a declarat comunicatul Kremlinului.

Xi a afirmat că Rusia și China au "trecut împreună prin multe furtuni", conform CCTV.

"Privind în viitor, relațiile sino-ruse se confruntă cu noi oportunități de dezvoltare", a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel