Data publicării:

Xi către Putin: China va rămâne vecinul bun și partenerul de încredere al Rusiei

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Politica
WhatsApp
Xi Jinping, prima discuție telefonică cu Volodimir Zelenski după invazie. "China a fost întotdeauna de partea păcii" / Foto: Agerpres
Xi Jinping, prima discuție telefonică cu Volodimir Zelenski după invazie. "China a fost întotdeauna de partea păcii" / Foto: Agerpres
Președintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping, în timpul discuțiilor cu omologul său rus, Vladimir Putin, a exprimat încrederea că acesta din urmă își conduce țara către "mari realizări în dezvoltare și revigorare", și a promis să rămână un vecin bun și un partener de încredere al Rusiei. Aceasta este conform unei declarații a Ministerului de Externe chinez, în urma discuțiilor dintre cei doi lideri, relatează un corespondent Ukrinform.

"Cu câteva zile în urmă, ai depus jurământul și ai început oficial al cincilea mandat prezidențial... Sunt încrezător că vei conduce cu siguranță Rusia către noi mari realizări în dezvoltarea și revigorarea națiunii", a declarat Xi.

El a subliniat că în acest an, China și Rusia sărbătoresc cea de-a 75-a aniversare a stabilirii relațiilor diplomatice și a amintit că în timpul mandatelor lor la conducerea țărilor lor, cei doi lideri s-au întâlnit de cel puțin 40 de ori.

"Astfel de legături strânse ne permit să conturăm direcții strategice pentru menținerea dinamicii sănătoase și stabile a dezvoltării relațiilor sino-ruse, care nu au fost ușoare și merită cea mai atentă protecție", a spus liderul chinez.

În opinia sa, dezvoltarea stabilă a relațiilor dintre China și Rusia nu numai că corespunde intereselor fundamentale ale celor două țări și popoare, dar și aduce beneficii "cauzei păcii, stabilității și prosperității în regiune și în întreaga lume".

"Noi intenționăm să continuăm să fim buni vecini, prieteni de încredere și parteneri de încredere cu Rusia, să întărim în mod consecvent prietenia secolelor dintre cele două popoare... și să apărăm împreună egalitatea și justiția internațională", a spus Xi.

După cum a informat anterior Ukrinform, liderul rus Vladimir Putin se află în China în perioada 16-17 mai într-o vizită de stat la invitația președintelui chinez Xi Jinping.

Statele Unite sfătuiesc China să înceteze să sprijine Rusia în politica sa agresivă împotriva Ucrainei dacă Beijingul speră să-și refacă relațiile productive cu Europa

Aceasta a fost răspunsul purtătorului de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel, la o întrebare despre vizita planificată a lui Vladimir Putin în China, relatează un corespondent Ukrinform.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe a declarat că dacă China pretinde că dorește să mențină relații bune cu Europa și alte națiuni, nu poate persista în exacerbarea celei mai mari amenințări la adresa securității europene, și anume agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

El a subliniat că aceasta nu este doar poziția Statelor Unite, ci și a țărilor G7, a aliaților NATO și a Uniunii Europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel