X Factor poate cauza probleme mentale. Publicul joacă un rol important în umilirea concurenţilor fără talent
X Factor se joacă cu mintea oamenilor şi reprezintă un risc la adresa sănătăţii mentale a participanţilor, susţine Marjorie Wallace, o cunoscută activistă pentru sănătate din Marea Britanie, şefa clinicii de sănătate mentală Sane.
„E ca în cazul experimentelor condiţionale care au avut loc în anii '60 pe animale, când se cerceta ce combinaţii de recompense / pedepse le-ar putea scoate din minţi. Aceste programe reality repetă, într-un fel, acele experimente blamate şi nici mîcar nu este cercetare psihologică, este entertainment“, susţine Marjorie Wallace, citată de telegraph.co.uk.
Wallace a dat exemplul lui Ceri Rees, o văduvă fără nici un pic de ureche muzicală, care a fost respinsă de patru ori în şase ani, la X Factor. La ultima audiţie, Rees, în vârstă de 54 de ani, a fost subiectul a câtorva minute bune de umilire în public.
„Producătorii trebuie să înceapă să-şi asume respnsabilităţi. Eşecul în a atinge un anumit ţel sau a împlini propriile aşteptări, sau chiar ale altora, sau ostracizarea socială sunt facoti cunoscuţi că pot înrăutăţi starea unei persoane cu probleme mentale. Pot reprezenta declanşatori pentru strări depresive, de exemplu. Publicul joacă şi el un rol important atunci când înjoseşte participanţii“, a explicat Marjorie Wallace. „Nu spun că persoanele cu probleme mentale nu ar trebui să fie lăsate să participe + ar trebui să li se acorde şi lor această şansă. Dar dacă apar momente umilitoare, acestea nu ar trebui transmite la televizor“, spune Wallace.
„Bunăstarea concurenţilor noştri este întotdeauna foarte importantă petru noi şi lucrăm cu aceştia pentru a le oferi tot ajutorul de care au envoie“, a răspuns Talkback Thames, purtător de cuvânt al X Factor din Marea Britanie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News