Data publicării:

Wimbledon 2011 şi gadgeturile sportive: Top 5 tehnologii de ultimă generaţie folosite în tenis

Autor: DCNews Team | Categorie: Lifestyle
WhatsApp

Pentru prima dată în existenţa turneului de tenis de la Wimbledon, organizatorii au introdus, în acest an, o tabelă de marcaj online de înaltă tehnologie. Dar ce ştie să facă – şi ce tehnologii se mai folosesc în tenisul modern este prezentat într-un top cinci gadgeturi de la Wimbledon, realizat de ziarul

Tabela de marcaj online

Noua tabelă de marcaj de pe Wimbledon.com nu arată numai câte seturi și jocuri au fost câștigate de către fiecare jucător, dar va și arăta cum pot cei doi jucatori să câştige sau să piardă meciul. Examinând jocul, noua tehnologie stabileşte trei “chei” ale meciului – posibile rezultate, în funcţie de performanţa jucătorului si de rezultatele anterioare. Informaţiile sunt colectate de IBM PointStream technology şi sunt comparate cu datele turneelor Wimbledon din ultimii 5 ani şi cu alte trei Grand Slamuri .

Hawk-Eye

Celebrul “ochi de vultur”: imagini computerizate ale traseului mingei, care ajută să se stabilească dacă mingea a sărit în interiorul sau în afara terenului. Arată chiar şi cum alunecă mingea şi cum i se modifică forma când atinge pământul. Este folosit în tenis şi în cricket pentru ca punctele să fie acordate corect. Sistemul foloseşte patru camere ultra-performante care filmează din unghiuri diferite ale terenului. Dacă un jucător consideră că decizia arbitrului este greşită, se poate face apel la aceste imagini pentru a vedea unde a lovit mingea. Jucătorii pot recurge de două ori pe set la această metodă si încă o dată dacă se ajunge la baraj.

Rachete supradimensionate

Probabil că e tehnologia care a schimbat cel mai mult jocul modern. Construirea rachetelor din aluminiu şi apoi din fibră de carbon în locul celor din lemn a permis mărirea suprafeţei rachetei de la 165 la 347 cm pătraţi. Acest lucru a permis jucătorilor să lovească in părţi ale terenului adversarului în care puteau ajunge doar de la fileu. Jurnalistul Davin Foster Wallace consideră că Ivan Lendl este primul jucător de tenis care a exploatat pe deplin posibilităţile oferite de noua rachetă.

Radarul independent

BBC a folosit un astfel de aparat când a afirmat ca serviciul lui Andy Roddick a avut o viteza de 249,4 km/h. Șase terenuri sunt echipate cu două radare și cu senzori, câte unul în spatele fiecărei linii de fund. Radarele funcționează după efectul Doppler: cu cât mingea trece mai repede pe langă senzor, cu atât vor fi mai mari undele produse de aceasta. Este același fenomen care a permis astronomilor să constate că universul se extinde.

Senzorul de la fileu

Nu este o tehnologie foarte performantă, este doar un senzor care transformă vibraţiile în energie electrică numit dispozitiv piezoelectric, asemănător celui folosit la microfoane şi difuzoare hi-fi. Este aşezat în partea de sus a fileului şi detectează vibraţiile acestuia, pentru a stabili dacă serviciul este neţ sau nu. Interesant este că prima versiune a acestui senzor – introdusă în 1974 – a fost doza de la o chitară electrică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel