William Barr, propunere dură. Se cere interzicerea Huawei la dezvoltarea rețelelor 5G
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Procurorul general William Barr
Procurorul general William Barr
Procurorul general al SUA propune preluarea Nokia și Ericsson pentru a contracara Huawei.

Statele Unite și aliații ar trebui să considere achiziția unei participații majoritare în furnizorii de tehnologie Ericsson și Nokia pentru a concura cu chinezii de la Huawei, a declarat procurorul general al Statelor Unite, William Barr, citat de Wall Street Journal.

Sugestia reprezintă una dintre cele mai agresive propuneri ale administrației Trump în demersul de a contracara influența Huawei, compania chineză ce domină în prezent tehnologia sistemelor de telecomunicații 5G.

De unde vine propunerea procurorului general al SUA

"Trebuie să luăm o decizie cu privire la calul pe care vom merge în această cursă", a spus Barr, în cadrul unei alocuțiuni la Centrul pentru Studii Internaționale și Strategice din Washington.

Propunerea procurorului general al SUA vine pe fondul unei discuții telefonice aprinse purtată săptămâna trecută de președintele american Donald Trump și premierul britanic Boris Johnson privind decizia Marii Britanii de a permite Huawei să furnizeze echipamente pentru rețeaua sa 5G.

Nervos în discuția telefonică cu Boris Johnson 

Potrivit Financial Times, care citează atât oficiali americani cât și britanici, președintele SUA s-a arătat de-a dreptul nervos în discuția telefonică cu Johnson ce a urmat deciziei Regatului Unit, decizie contrară politicii americane cu privire la Huawei.

În urma deciziei, Londra și Washington au căzut totuși de acord să colaboreze asupra reducerii, pe cât posibil, a echipamentelor Huawei ce vor intra în infrastructura 5G a Marii Britanii.

"Un pachet de control american" în Nokia și Ericsson

Barr a spus că Statele Unite și aliații săi ar trebui să "considere activ" propuneri pentru "un pachet de control american" în Nokia și Ericsson, companii europene, "fie în mod direct sau prin intermediul unui consorțiu de companii private aliate și americane". Procurorul general al SUA a adăugat, pledând cazul pentru preluarea Ericsson și Nokia, că "este foarte bine să le spunem prietenilor și aliaților noștri că nu ar trebui să instaleze echipamente Huawei, dar ce echipamente alternative vor instala?", citează Mediafax.

Vor interzicerea Huawei la dezvoltarea rețelelor 5G

Statele Unite doresc ca UE și alți aliați ai Washingtonului să interzică participarea gigantului chinez Huawei la dezvoltarea rețelelor 5G, temându-se că echipamentele firmei chineze ar putea fi folosite de Beijing pentru spionaj, afirmații respinse de companie. Cu toate acestea, UE și Marea Britanie speră că o abordare colectivă, bazată pe o listă de verificare a riscurilor, precum și măsurile ce vor fi anunțate să elimine o parte din presiunile Statelor Unite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel