Data publicării:

WikiLeaks: Traficanţii de droguri din Africa de Vest îngrijorează SUA

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
droguri
droguri

Diplomaţia americană este îngrijorată de influenţa în Africa de Vest a traficanţilor de droguri sud-americani care folosesc această regiune ca escală în transportul internaţional de cocaină, potrivit unor note dezvăluite de WikiLeaks şi publicate duminică de El Pais.

Lupta autorităţilor din America Latină împotriva traficului de droguri a determinat cartelurile să caute alte platforme "mai practice" de unde să-şi trimită marfa în Europa şi Statele Unite, scrie cotidianul spaniol, potrivit concluziilor agenţiei americane antidrog (DEA), întocmite pe baza unor note ale ambasadelor din mai multe ţări africane.

Africa de Vest, unde numeroase ţări sunt devastate de războaie civile, de corupţie şi haosul din instituţii, a devenit în ultimii ani centrul de aprovizionare şi distribuţie a drogurilor sud-americane şi, într-o măsură mai mică, asiatice.

Potrivit documentelor dezvăluite de WikiLeaks, americanii apreciază că unele ţări ca Guineea Bissau "sunt în mâinile organizaţiilor infracţionale oportuniste şi sofisticate", în timp ce altele, ca Sierra Leone sau Liberia, se apără cum pot.

În total, "traficul de narcotice este în creştere, şi fără o voinţă politică puternică pentru combaterea acestui flagel, Africa de Vest va fi incapabilă să oprească această maree periculoasă", scria în aprilie 2009 ambasada americană din Sierra Leone.

Notele dezvăluite de WikiLeaks afirmă chiar că, în unele cazuri, puterea locală este implicată în trafic: când ambasadorul american în Guineea şi-a exprimat în mai 2008 temerile faţă de intensificarea traficului de droguri în faţa premierului Lansana Kouyate, acesta ar fi răspuns că fiul preşedintelui din perioada respectivă, Lansana Conte, Ousmane Conte, este "principalul traficant".

Guineea, potrivit Statelor Unite, se apropie din ce în ce mai mult de vecina sa, Guineea Bissau, calificată drept "principalul narco-stat emergent din Africa", informează Mediafax

În Ghana, diplomaţii americani sunt la fel de pesimişti, menţionând de exemplu că oficialii din cadrul agenţiei antidrog locale au în agendele lor numerele de telefon ale principalilor traficanţi.

Situaţia în Sierra Leone este mai încurajatoare, potrivit notelor diplomatice americane, care subliniază că preşedintele Ernest Koroma este dispus să lupte împotriva acestui flagel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel