WIKILEAKS - Sectorul energetic este în mod tradiţional unul dintre cele mai intens manipulate şi predispuse la corupţie sectoare din economia României
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
wikileaks
wikileaks

O telegramă a Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti clasificată „Confidenţial“ şi redactată în 2006 prezintă câteva comentarii ale oficialilor americani legate de mediul energetic din ţara noastră, precum şi un episod din culisele conflicului dintre Guvern şi compania Petron.

Telegrama citată de HotNews mai prezintă şi contextul în care a izbucnit scandalul de spionaj ce i-a avut în centru pe Codrut Şereş - ministrul Economiei, Zsolt Nagy - ministrul Comunicăţiilor, Stamen Stancev - consultant bulgarşi Vadim Benyatov - cetăţean american.

„Sectorul energetic este in criza, mai ales avand in vedere cresterea costurilor globale si presiunea crescanda asupra Guvernului Romaniei pentru a permite liberalizarea totala a pretului la gazele naturale de productie interna. In timp ce Guvernul regleaza piata consumatorilor captivi (consumatorii individuali si micile afaceri), OMV/Petrom si-a exercitat dreptul de a vinde gaze pe piata libera, in ciuda obiectiilor Guvernului. Sub presiunea UE si FMI, Guvernul a fost de acord in cele din urma sa liberalizeze piata pentru marii consumatori, care inseamna 75%. In Octombrie (2006 - n.red.), o luna cu cerere relativ mica, OMV/Petrom a fortat chestiunea limitand accesul distribuitorilor regionali la produsele sale, fortandu-i sa fie de acord cu preturi mai mari decat Guvernul incercase sa impuna.

Conform unor surse din industrie, dupa negocieri indelungi intre Petrom si Ministerul Economiei si Comertului (MEC), MEC a fost de acord sa-si retraga cererea ca Petrom sa accepte preturi reglementate pentru toate vanzarile, cu conditia ca Petrom sa ofere o cantitate fixa de gaze la preturi subventionate pentru consumatorii cu venituri mici. Cu toate acestea, cu zece minute inainte de anuntul programat, Seres (ministrul Economiei si Comertului - n.red.) a primit un telefon de la agentia guvernamentala de reglementare ("government regulators" in original) care a sustinut ca deal-ul este ilegal. Potrivit unor surse din industrie, Seres a fost luat complet prin surprindere si a pretins ca interesele industriei locale ar fi in spatele acestei actiuni.

Contraatacand, ministrul Seres a tinut o conferinta de presa surpriza duminica, 19 noiembrie, sustinand ca familia sa a fost urmarita si ca el a fost sub presiune constanta din partea tuturor elementelor din guvern ("from all elements of the guvern" in original), inclusiv din propriul sau partid (Partidul Conservator) sa incheie contracte speciale pentru cei care existau deja in piata ("to cut special deals for vested interests" in original). Seres a mai anuntat in conferinta de presa ca i-a suspendat pe directorii Romgaz si Transelectrica din cauza investigatiilor in curs privind activitatea lor. Seres a anuntat ca vor fi revocate cateva contracte cu companii intermediare din domeniul energetic, iar firmele detinute de stat vor fi obligate sa vanda energie pe nou-createle burse ale energiei. Cateva dintre firmele afectate, inclusiv Grivco, sunt controlate sau legate de Dan Voiculescu, presedintele oligarh al PC.

Potrivit unei surse guvernamentale bine pozitionate, Seres nu mai are sustinere politica nici din interiorul Guvernului si nici din propriul sau partid. Acuzatii aparute in jurul datei de 27 noiembrie confirma aceasta asertiune, caci informatiile continute in dosarul procuraturii au aparut in ziarul Jurnalul National, detinut de Voiculescu.

In comentariul care incheie telegrama, oficialii americani noteaza: "Observam, totusi, ca sectorul energetic este in mod traditional unul dintre cele mai intens manipulate si predispuse la coruptie sectoare din economia Romaniei. Grupuri de interese de afaceri romanesti au incercat indelung sa controleze resursele energetice locale intr-o maniera care ar fi adus beneficii multor dinozauri industriali (inclusiv combinatelor chimice si de productie de ingrasaminte) care sunt competitive doar datorita energiei ieftine."

sursa: Hotnews

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel