WikiLeaks: Libia deţine miliarde de dolari în conturi bancare din Statele Unite
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Money
Money

Potrivit mesajului redactat în ianuarie 2010 de ambasada americană la Tripoli, fondul suveran al ţării deţine 32 de miliarde de dolari şi "mai multe bănci americane administrează fiecare 300 până la 500 de milioane de dolari", informează Mediafax. Aceste informaţii au fost furnizate Statelor Unite de directorul acestui fond (Autoritatea libiană de investiţii), Mohamed Layas, potrivit căruia cea mai mare parte a celor 32 de miliarde de dolari este păstrată "sub formă de depozite bancare care ne vor oferi dobânzi mari pe termen lung".

În condiţiile represiunii sângeroase exercitate de regimul libian asupra insurgenţilor, aceste active ar putea fi vizate de sancţiuni internaţionale. Nu a fost făcut niciun anunţ în acest sens, dar autorităţile americane au îngheţat recent activele liderilor din Iran, Zimbabwe sau Belarus. "Dispunem de o amplă serie de instrumente", a declarat, joi, Philip Crowley, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, menţionând sancţiunile financiare ca una din posibilităţi.

Potrivit lui Layas, fondul suveran libian a acuzat pierderi, după falimentul băncii americane de investiţii Lehman Brothers în septembrie 2008, şi a fost abordat de oamenii de afaceri americani Bernard Madoff şi Allen Stanford, primul condamnat pentru escrocherie, al doilea urmărit din aceleaşi motive.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel