Washingtonul se arată "extrem de preocupat" de impunerea vălului integral în Afganistan
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
SUA sunt "extrem de preocupate" de restricţiile asupra drepturilor femeilor din Afganistan, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, după ce talibanii au impus sâmbătă portul vălului integral în public.

"Suntem extrem de preocupaţi că drepturile femeilor şi fetelor afgane şi progresele realizate în acest domeniu în ultimii 20 de ani sunt tăiate", a afirmat oficialul american potrivit Agerpres.

Washingtonul şi aliaţii săi sunt "profund îngrijoraţi de măsurile recente luate de talibani împotriva femeilor şi fetelor, printre care restricţiile referitoare la educaţie şi călătorii", a adăugat el.

Talibanii au decretat sâmbătă că toate femeile şi fetele din Afganistan vor fi obligate să poarte văl integral în public, măsură ce se adaugă lungii liste de restricţii împotriva afganelor de când fundamentaliştii au obţinut controlul asupra ţării în august 2021.

În cazul în care femeile afgane nu respectă acest ordin, într-o primă instanţă forţele de securitate vor informa tutorele sau bărbatul din acel cămin, iar dacă femeile continuă să nu se supună, bărbatul va fi audiat, poate "fi reţinut pentru trei zile şi, în ultimă instanţă, predat tribunalelor ca să-şi primească pedeapsa.

Afganistan: burqa obligatorie a revenit, pedepse pentru cei care se răzvrătesc

Decretul mai spune că femeile care nu au nimic relevant de făcut ar fi mai bine să stea acasă. „Femeile care nu sunt nici prea tinere, nici prea bătrâne – scrie – ar trebui să-și acopere fața în fața unui bărbat care nu este membru al familiei lor”, pentru a evita provocarea. Iar dacă nu au o sarcină importantă de făcut afară, mai bine „stau acasă”, potrivit Euronews.

Închisoare pentru tutorii femeilor

Pentru cei care încalcă regula vălului care acoperă totul, cu excepția ochilor, există pedepse, chiar și pentru gardieni. Shir Mohammad, un oficial al Ministerului Viciilor și Virtuților, a explicat că: „Femeile care nu îl poartă în primul rând ar trebui identificate, iar tutorii lor ar trebui avertizați în timp ce femeile ar trebui să fie pedepsite. În al doilea rând, tutorii lor ar trebui să fie luați la departamentul relevant pentru explicații. În al treilea rând, tutorii lor ar trebui să fie închiși timp de trei zile și, în al patrulea rând, judecați și pedepsiți în consecință.”

Talibanii promiseseră că vor respecta drepturile femeilor, dar nu a fost cazul, imediat sosind și interdicția fetelor de peste 11 ani de a merge la școală, decizii care au declanșat mânia femeilor afgane care au ieșit în repetate rânduri în stradă pentru a demonstra. Citește întreaga știre AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel