Data publicării:

Washingtonul acuză Moscova că pregăteşte pretexte pentru a putea ataca Ucraina

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Twitter/ World Of defence
Foto: Twitter/ World Of defence
Statele Unite au acuzat miercuri Rusia că este pe cale să creeze pretexte pentru a putea ataca Ucraina, denunţând în special acuzaţiile recente de genocid în teritoriile separatiste ucrainene pro-ruse exprimate recent de preşedintele Vladimir Putin, transmite joi AFP.

 'Conform avertismentelor noastre din ultimele săptămâni, vedem numeroase poveşti în presă ale oficialilor ruşi şi ale mass-media ruse, fiecare dintre acestea putând fi folosită ca pretext pentru o invazie', a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

'Ne temem că acest lucru s-ar putea întâmpla în orice moment şi lumea trebuie să fie pregătită pentru asta', a avertizat el. Potrivit Washingtonului, ar putea fi vorba despre 'acuzaţii privind activităţi militare ucrainene în Donbas', regiunea din estul Ucrainei în care, de opt ani, separatiştii pro-ruşi luptă cu forţele de la Kiev.

Poate fi vorba, de asemenea, de 'acuzaţii false privind activităţi terestre, maritime sau aeriene din partea Statelor Unite sau NATO, sau chiar acuzaţii de incursiuni ucrainene sau NATO pe teritoriul rus', a adăugat Ned Price. 'Suntem deosebit de îngrijoraţi de faptul că preşedintele Putin şi alţi oficiali ruşi vorbesc despre un genocid în Donbas.

Vezi și: Sondaj: Peste 50% din ucraineni sunt gata să „reziste“ în cazul unei posibile agresiuni ruse

Nu există nici un gram de adevăr în aceste acuzaţii', a mai adăugat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat. Preşedintele rus a declarat marţi că în această regiune are loc un genocid. 'Suntem foarte îngrijoraţi pentru că ştim foarte bine că ruşii vor să invoce un pretext inventat înainte de a lansa o agresiune', a spus Ned Price.

'Este exact ce au făcut în 2014: aceste acuzaţii de genocid sunt un ecou tulburător a ceea ce am auzit în 2014 despre persecutarea vorbitorilor de limbă rusă în estul Ucrainei şi Crimeea', a adăugat el, precizează Agerpres.

NATO și SUA susțin că Rusia încă își mobilizează trupe în apropierea Ucrainei

Statele Unite și NATO spun că Rusia continuă să mobilizeze trupe în jurul Ucrainei, în ciuda insistențelor Moscovei că acestea se retrag, punând la îndoială dorința declarată a președintelui Vladimir Putin de a negocia o soluție la criză.

În Ucraina, unde oamenii au ridicat steaguri și au cântat imnul național pentru a arăta unitatea împotriva temerilor de o invazie miercuri, guvernul a spus că un atac cibernetic care a lovit Ministerul Apărării a fost cel mai grav de acest gen pe care l-a avut țra. Guvernul a acuzat Rusia, care a negat implicarea.

Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale – parte dintr-o mobilizare uriașă care a fost însoțită de cereri pentru garanții de securitate ample – se retrag după exerciții în districtele militare din sud și vest, lângă Ucraina.

„Una e ceea ce spune Rusia și alta e ceea ce face Rusia. Nu am văzut nicio retragere a forțelor sale”, a spus Blinken într-un interviu la MSNBC. „Continuăm să vedem unități critice care se deplasează spre graniță, nu departe de graniță.”, a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel