Vulpescu, demis sau premiat de Ponta, după Oltchim
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Ministrul Economiei, Daniel Chițoiu, trebuia să răspundă cu capul pentru privatizarea Oltchim. Combinatul nu e privatizat, dar nici capul nu-l doare, odată ce concluzia sa e clară. ”Din punctul meu de vedere, domnul Vulpescu trebuie schimbat din funcţie, iar acest lucru va fi făcut în momentul încheierii procesului de privatizare la Oltchim”, a spus Chițoiu. Premierul Ponta nu are niciun motiv să-l contrazică, mai ales că ministrul Economiei nu a fost oricine, în PNL, ci înlocuitorul la comandă a lui Crin Antonescu.

Așa că Remus Vulpescu pare a fi țapul ispășitor ideal: a venit la Guvern în mandatul lui Ungureanu și a supărat câțiva analiști media, fiindcă i-ar fi permis lui Dan Diaconescu să facă circ la OPSPI. Dacă ne gândim un minut, aceasta ar fi singura mișcare în care putea interveni, dacă folosea vreo chichiță legală pentru a bloca accesul presei la o ședință publică de privatizare.  Pentru asta cred că trebuia să fii un șef, un chichițoiu, nu un biet funcționar la Privatizări. Dar, e suficientă și o singură bâtă la un car cu oale.

Pe de altă parte, ce-ar fi dacă s-ar descoperi că Vulpescu e cel care a găsit soluția la Hidroelectrica? Presa a speculat asupra paternității ideii care a scăpat compania de băieții deștepți din energie. Nici astăzi nu se cunoaște autorul, dar majoritatea analiștilor și mai ales politicienii se mândresc cu rezultatul: au fost crescute încasările Hidroelectrica.

Dar dacă ar citi cineva presa economică și ar vedea că Vulpescu discuta în iulie o strategie diferită de rezolvare a  cazului Oltchim, prin implicarea unui management privat, a unui administrator special importat din occident, care ar fi putut, în 16 săptămâni, să ofere soluția pentru a trece firma pe profit? Un exemplu de succes ar fi chiar intervenția acelei companii în Ungaria, la un combinat asemănător Oltchim. La noi nu s-a putut. Poate că s-ar afla, astfel, că legile românești au chichițe care prelungeau până la Sf. Așteaptă acest termen, iar Sf. FMI nu mai accepta pierderi. Sau că nimeni n-a vrut să-și asume alte decizii... Cert este că în august, FMI a cerut privatizare ori închidere, deci a lăsat statului doar varianta care îl avantaja pe Diaconescu.

Oricum, cea mai inspirată abordare a avut-o premierul. ”Domnul Vulpescu știe ce trebuie să facă”, a spus Victor Ponta când l-a întrebat presa dacă demisionează șeful OPSPI. Totul e să afle și dl. Chițoiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel