Data publicării:
EXCLUSIV: Vulnerabilități, în Strategia Națională de Apărare propusă de Iohannis. Schimbare față de strategia lui Băsescu
Președinția va trimite, vineri, Parlamentului, Strategia Națională de Apărare a Țării. Klaus Iohannis a prezentat principiile care stau la baza proiectului ”O Românie puternică în Europa și în lume”. Documentul, care va fi publicat după ce ajunge la Parlament, precizează, în capitolul 3, care sunt vulnerabilitățile țării noastre.
În 2010, CSAT a alcătuit un proiect de Strategie, care menționa și presa printre vulnerabilități. Ziarele l-au acuzat pe Traian Băsescu că include presa între amenințările la adresa siguranței naționale și în primul mandat, iar după ce proiectul de Strategie a fost votat în CSAT, grupurile ALDE, PSE și verzii din Parlamentul European au dezaprobat inițiativa.
Noul proiect de Stategie, propus de Klaus Iohannis, nu mai consideră că presa ar fi o astfel de vulnerabilitate.
Vulnerabilitățile menționate de proiectul ”O Românie puternică în Europa și în lume” sunt:
Deficiențele în absorbția fondurilor europene și infrastructura
Persistența unor deficiențe în absorbția fondurilor europene, utilizarea banului public, energie, infrastructură critică, protecția mediului, justiție, sănătate, educație și cercetare științifică. Absența unei planificări bugetare multianuale are efecte negative în ceea ce privește capacitatea forțelor armate și respectarea angajamentelor privind cheltuielile militare.
Incapacitatea administrației de a aplica politicile publice europene
Capabilitatea administrației centrale și locale de a implementa politicile publice europene constituie o altă vulnerabilitate.
Reacția interinstituțională în situații de criză este afectată de precaritatea resurselor și incoerența în gestionarea diverselor tipuri de riscuri.
Corupția
Corupția vulnerabilizează statul, generează prejudicii economiei și afectează potențialul de dezvoltare al țării, buna guvernanță, decizia în folosul cetățenilor, precum și încrederea în actul de justiție și în instituțiile statului. În plan extern, persistența corupției are efect negativ asupra credibilității și imaginii țării noastre.
Sărăcia, migrația, polarizarea socială
Alte vulnerabilități derivă din excluziunea și polariarea socială, gradul de sărăcie, declinul demografic, migrația forței de muncă specializate, disparitățile socio-economice între regiuni și județe, fragilitatea spiritului și solidarității civice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News