Vulcanul Merapi din Indonezia a erupt. Au fost evacuaţi sute de rezidenţi
Data publicării:
Autor: Julia Pandi
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Vulcanul Merapi de pe insula indoneziană Java a erupt. Sute de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele.

Vulcanul Merapi de pe insula indoneziană Java a erupt în timpul nopţii de miercuri spre joi, expulzând jeturi de abur fierbinte cu deplasare rapidă, care au forţat sute de persoane să-şi părăsească locuinţele, a anunţat joi Agenţia pentru managementul dezastrelor din această ţară, potrivit DPA, citat de Agerpres.

Amestecul de lavă fierbinte, cenuşă şi gaze, care poartă denumirea de flux piroclastic, s-a deplasat pe o distanţă de până la 5.000 de metri pe versantul sud-estic al vulcanului, a precizat Abdul Muhari, purtător de cuvânt al Agenţiei pentru managementul dezastrelor.

Un strat de cenuşă vulcanică s-a aşternut peste mai multe sate din vecinătatea vulcanului, a spus el. Un număr de 253 de rezidenţi au căutat adăposturi în zone mai sigure, a mai spus oficialul indonezian, adăugând că echipe de intervenţie au fost trimise la faţa locului.

Nivelul de alertă al vulcanului se menţine la al doilea grad de avertizare ca importanţă, iar o suprafaţă cu o rază de cinci kilometri în jurul muntele Merapi a fost declarată zonă restricţionată.

Merapi a erupt în mai multe reprize din anul 2000

Merapi, cu o altitudine de 2.910 metri, a erupt în mai multe reprize din anul 2000. În cea mai recentă serie de erupţii, din 2010, peste 340 de persoane au murit, iar alte 60.000 au fost strămutate.

Indonezia se află în Cercul de Foc al Pacificului, regiune foarte activă din punct de vedere seismic, iar pe teritoriul său există circa 128 de vulcani activi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel