Vulcanul Grimsvotn a erupt în Islanda. Nor de fum la 10.000 de metri
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
vulcan_78990800
vulcan_78990800
Vulcanul Grimsvotn din Islanda a început să erupă sâmbătă seară. Autorităţile au interzis zborurile avioanelor pe o rază de 220 de kilometri în jurul vulcanului. Specialiştii susţin că erupţia este mică şi nu va perturba traficul aerian aşa cum s-a întâmplat în aprilie 2010. Specialiştii spun că erupţia nu va afecta traficul aerian
Erupţia vulcanică a fost urmată de o serie de peste 50 de seisme mici, cel mai puternic fiind de magnitudine 3,7. Traficul aerian a fost oprit pe o rază de 220 de kilometri, însă autorităţile islandeze susţin că au recurs la această măsură deoarece aşa prevăd procedurile standard în caz de erupţie. Grímsvötn a erupt ultima dată în 2004, fiind unul dintre cei mai activi vulcani din Islanda.
Geofizicianul Pall Einarsson a declarat că erupţiile anterioare demonstrează că nu ar trebuie să existe pericole majore şi susţine că situaţia de anul trecut, cu perturbarea traficului de la norul de cenuşă, a fost un eveniment rar.
În 2010, erupţia unui alt vulcan islandez a provocat haos pe aeroporturile europene, mai multe avioane rămânând la sol blocând sute de mii de persoane. Oamenii de ştiinţă se aşteptau la această erupţie şi au prezis că de această dată va fi o erupere mult mai mică şi nu va crea nicidecum haosul de anul trecut. Vulcanul a mai erupt în anii 1993, 1996 şi 1998, iar norul de cenuşă a persistat atunic între o zi şi câteva săptămâni.
Anul trecut, un vulcanul a început să erupă la 14 aprilie, eliberând în atmosferă un nor de cenuşă care a paralizat traficul aerian european timp de aproape o săptămână.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel