Vulcanul Fuego a făcut ravagii. Numărul decedaților, în creștere
Data publicării:
Autor: Bogdan Bolojan
WhatsApp
cadavru
cadavru
 Echipele de intervenţie au continuat marţi să caute în casele prăbuşite şi acoperite cu cenuşă trupurile locuitorilor dispăruţi din satele distruse de erupţia vulcanului Fuego din Guatemala, care a făcut deja cel puţin 70 de victime, potrivit unui nou bilanţ provizoriu al autorităţilor locale, informează AFP şi DPA. 

Cea mai recentă victimă este un băiat în vârstă de opt ani, care suferise arsuri grave şi urma să fie transportat la un spital din Statele Unite. 

"Vom continua până când vom găsi ultima victimă, chiar dacă nu cunoaştem numărul persoanelor decedate. Vom cerceta zona atât timp cât va fi nevoie", a declarat pentru AFP Sergio Cabanas, directorul Agenţiei naţionale de gestionare a catastrofelor (CONRED). 

Acelaşi oficial a precizat că, dată fiind natura erupţiei, care a degajat cantităţi uriaşe de noroi, lavă şi cenuşă fierbinte, şansele de a descoperi supravieţuitori sunt foarte mici. 

"Dacă eşti prins în fluxul piroclastic, e dificil să rămâi în viaţă", a subliniat el, adăugând că anumite trupuri complet calcinate ar putea să nu fie găsite niciodată. 

Spectacol impresionant 

Jeturile spectaculoase de lavă şi cenuşă care au fost eliberate de craterul acestui vulcan, ce are o înălţime de 3.763 de metri şi se află la o distanţă de 35 de kilometri sud-vest faţă de capitala Guatemalei, au semănat panică în rândul locuitorilor satelor aflate pe pantele vulcanului şi au determinat evacuarea urgentă a peste 4.500 de persoane. 

Suspendate pe timpul nopţii, operaţiunile de căutare au fost reluate în zorii zilei de marţi în împrejurimile vulcanului, acoperite de un strat consistent de cenuşă. Agenţii de intervenţie au fost nevoiţi să îşi protejeze căile respiratorii din cauza prafului dens de particule vulcanice, ridicate în aer de vehiculele echipajelor de urgenţe care străbat zona, relatează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel