Vulcanul Etna s-a înălțat cu 30 de metri în ultima jumătate de an
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Vulcanul Etna s-a înălțat cu 30 de metri în ultima jumătate de an  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Vulcanul Etna s-a înălțat cu 30 de metri în ultima jumătate de an / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Muntele Etna, cel mai înalt și mai activ vulcan din Europa, a crescut cu aproximativ 30 de metri înălțime.

Muntele Etna, cel mai înalt și mai activ vulcan din Europa, a erupt atât de mult în ultimele șase luni, încât a crescut cu aproximativ 30 de metri înălțime, conform imaginilor satelitare.

Cel mai tânăr și mai activ dintre cele patru cratere ale vârfului Etnei, craterul din sud-est, este acum cea mai înaltă parte a vulcanului, înălțându-se la 3.357 m deasupra nivelului mării, cel mai înalt din istoria înregistrată, potrivit Institutului Național pentru Geofizică și vulcanologie (INGV), situat la poalele Muntelui Etna, în Catania, Sicilia.

Această creștere bruscă este rezultatul a aproximativ 50 de erupții din 16 februarie 2021, care au dus la o „transformare vizibilă a formei vulcanului”, a raportat INGV într-o declarație publicată pe 10 august. Oamenii de știință au descoperit creșterea explozivă în timp ce analizau imaginile realizate de sateliții Pléiades care au luat imagini ale Terrei pe 13 iulie și 25 iulie. Datele au o incertitudine de aproximativ un metru, a menționat INGV.

De fapt, craterul de sud-est este acum mai înalt decât „fratele său mai mare”, craterul de nord-est, cel mai înalt vârf de pe Etna din ultimii 40 de ani.

După erupțiile din 1980 și 1981, craterul de nord-est a atins o înălțime maximă de 3.390 m. Dar această înălțime a scăzut de-a lungul anilor, pe măsură ce marginile craterului s-au prăbușit. Începând din vara anului 2018, craterul din nord-est a măsurat 3.326 m înălțime.

Se crede că Muntele Etna a început ca un vulcan submarin care a crescut încet deasupra nivelului mării în timp ce a erupt, crescându-și treptat înălțimea cu lavă solidificată, potrivit Observatorului Pământului al NASA. Este acoperit în mare parte de fluxuri de lavă istorice din erupții care au avut loc în ultimii 300.000 de ani, scrie LiveScience.

Experții au început să studieze vulcanul Nyiragongo din Congo, după erupție

Vulcanologii au evaluat, în acest weekend, activitatea vulcanului Nyiragongo, care a pus în pericol oraşul Goma, situat în estul Republicii Democrate Congo, printr-o erupţie neaşteptată, produsă la 22 mai.

Potrivit Agerpres, patru experţi au plecat vineri dimineaţă de la Observatorul Vulcanologic din Goma (OVG) şi s-au îndreptat spre flancurile vulcanului din nordul oraşului, sub protecţia a o duzină de rangeri înarmaţi din Parcul Naţional Virunga. Misiunea specialiştilor a constat în utilizarea dronelor şi a sistemelor dotate cu camere pentru evaluarea alunecărilor de teren şi analizarea riscului de prăbuşire a craterului, după cum a declarat Christopher Horsley, asistent tehnic în cadrul OVG.

Suntem pe cale să analizăm fracturile care s-au manifestat în timpul erupţiei, a adăgat Bonheur Rugain de la OVG. De asemenea, expertul congolez şi-a exprimat intenţia de a combate un zvon prezent pe reţelele sociale, conform căruia activitatea vulcanului ar fi încetat. Ascensiunea la o altitudine de 3.470 de metri a fost realizată pe poteca urmată de obicei de turişti, unde accesul a fost restricţionat după momentul erupţiei. Patru vizitatori se aflau la data de 22 mai în vârful vulcanului, potrivit parcului Virunga, cu toţii reuşind să scape teferi (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel