Data actualizării:
Data publicării:

Vulcani pe Lună? Roverul chinez dezvăluie un secret uimitor

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Freepik
Sursa: Freepik
Deși Luna ne fascinează de secole, se pare că încă mai are secrete de dezvăluit. Chiar dacă au trecut aproape 60 de ani de când am pășit pentru prima dată pe suprafața selenară, cercetătorii continuă să facă descoperiri uimitoare.

Un studiu recent a scos la iveală dovezi care sugerează existența unor structuri îngropate adânc sub suprafața Lunii, satelitul natural al Pământului. Înainte să vă imaginați scenarii SF, trebuie să clarificăm un aspect important: aceste structuri se află pe ”partea din spate” a Lunii, nu pe ”partea întunecată”, potrivit UniLad.

Spre deosebire de ”partea întunecată”, care variază în funcție de poziția Lunii pe orbită (ceea ce creează fazele lunare), ”partea din spate” este permanent orientată către noi. Deci, nu ne confruntăm cu extratereștri, ci cu potențiale dovezi ale unor structuri antice îngropate sub suprafața lunară.

Datele colectate de roverul chinez Chang’e-4 au permis această descoperire. Aceste informații ar putea dezvălui miliarde de ani din istoria geologică a Lunii. Anterior, tehnologia radar cu penetrare a solului (GPR) putea „vedea” doar până la aproximativ 40 de metri adâncime. Noile instrumente ne permit investigații mult mai profunde.

Studiul publicat în ”Journal of Geophysical Research: Planets” explică metoda folosită: ”Radarul GPR emite impulsuri electromagnetice în interiorul Lunii și primește ecouri de la straturile subterane. Datele canalului de înaltă frecvență ne ajută să detectăm structura primilor 40 de metri de sub suprafața lunară, formată în principal din roci și sol”.

”Investigația a dezvăluit multiple straturi până la o adâncime de 300 de metri, care probabil indică o serie de erupții bazaltice care au avut loc în urmă cu miliarde de ani. Variația grosimii acestor fluxuri de lavă sugerează o scădere a intensității erupților de-a lungul perioadei", spun cercetătorii.

Așadar, este posibil ca acum miliarde de ani să fi existat vulcani pe Lună care au erupt lavă selenară.

O ipoteză privind originea este ”Ipoteza Impactului Gigantic”, care sugerează coliziunea Pământului primordial cu o planetă de dimensiunea lui Marte. Dovezi în favoarea acestei teorii includ similitudinile dintre orbitele Pământului și Lunii, precum și concentrațiile scăzute de metale în Lună, metale care se regăsesc în nucleul Pământului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel