Vremea până la Florii. Precipitaţiile, sub normalul acestei perioade. ANM, ultimele noutăţi
ANM a emis prognoza meteo până la Florii.
Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF - Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2003-2022.
Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.
Săptămâna 13.03.2023 – 20.03.2023
Valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în cea mai mare parte a țării. Regimul pluviometric va fi deficitar în majoritatea regiunilor, dar mai ales în zonele montane.
Săptămâna 20.03.2023 – 27.03.2023
Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări. Cantitățile de precipitații vor fi local excedentare în extremitatea de nord-vest a țării, dar și ușor deficitare în sud și sud-est, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.
Săptămâna 27.03.2023 – 03.04.2023
Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării.
Săptămâna 03.04.2023 – 10.04.2023
Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, în toate regiunile. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.
Maxima absolută a lunii martie a fost de peste 32 grade Celsius
Temperatura maximă absolută a lunii martie în România este 32,8 grade Celsius, în timp ce minima a ajuns la minus 33 de grade. În Capitală, maxima absolută din martie este de 29 grade, iar minima de minus 21,7 grade Celsius.
"Această alternanţă se produce din cauza modificărilor ce survin în circulaţia aerului deasupra sud-estului Europei şi totodată datorită retragerii dorsalei anticiclonului est-european spre răsărit, ceea ce favorizează pătrunderea aerului mai cald şi mai umed (venit dinspre bazinul Mediteranei sau dinspre Atlantic) în zona ţării noastre. Ca o consecinţă a acestor schimbări în distribuţia centrilor barici de pe continentul european, temperatura medie lunară înregistrează un salt evident faţă de luna februarie. Excepţie fac unele zone restrânse din depresiunile intramontane, aflate în estul Transilvaniei, unde mediile de temperatură se menţin scăzute, ajungând până la minus un grad Celsius", susţin meteorologii.
Astfel, din datele înregistrate în perioada 1961-2022 la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie, se constată că temperatura medie multianuală a lunii martie are valori pozitive în cea mai mare parte a teritoriului României, mai ridicate în Câmpia Română, Dobrogea şi Câmpia de Vest, între 4 şi 6 grade Celsius, şi mai scăzute în Moldova, precum şi în interiorul arcului carpatic, respectiv între 2 şi 4 grade Celsius.
Pe suprafeţe restrânse din vestul Banatului şi din sudul Olteniei şi Munteniei se înregistrează valorile termice cele mai ridicate din ţară, de peste 6 grade Celsius. De la poalele munţilor, unde valorile se menţin în jur de zero grade, temperatura scade constant, ajungând să aibă valori cuprinse între minus 8 şi minus 6 grade Celsius, în masivele înalte din Carpaţii Meridionali şi Orientali.
Potrivit datelor ANM, temperatura maximă absolută a lunii martie în România este 32,8 grade Celsius, consemnată la Odobeşti, în 30 martie 1952.
"De altfel, sfârşitul lunii martie 1952 a fost foarte cald, în aceeaşi zi de 30 martie, înregistrându-se maxime absolute pe ţară de peste 25 de grade Celsius (31,2 grade la Medgidia; 30,6 grade la Sibiu; 30,5 grade la Griviţa; 30,4 grade la Constanţa; 30,1 grade la Cernavodă şi 29,9 grade Celsius la Focşani şi Boiţa)", notează ANM.
În Capitală, maxima absolută este de 29 grade Celsius, înregistrată la staţia meteorologică Bucureşti - Băneasa, în data de 30 martie 1947. În aceeaşi zi, la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret s-au înregistrat 28,8 grade Celsius. La staţia meteorologică Bucureşti-Afumaţi, temperatura maximă absolută a lunii martie este de 27,2 grade, înregistrată în data de 31 martie 1951, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News