Vremea 6 iunie 2022. Gabriela Băncilă, ANM, anunță furtuni și caniculă pentru zilele ce urmează. "Valori de până la 35 de grade la umbră"
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Vremea 6 iunie 2022. Gabriela Băncilă, ANM, anunță furtuni și caniculă pentru zilele ce urmează. "Valori de până la 35 de grade la umbră" / Foto: Pixabay, de Jill Wellington
Vremea 6 iunie 2022. Gabriela Băncilă, ANM, anunță furtuni și caniculă pentru zilele ce urmează. "Valori de până la 35 de grade la umbră" / Foto: Pixabay, de Jill Wellington
Gabriela Băncilă, director în Administrația Națională de Meteorologie, a spus cum va fi vremea astăzi, dar și în zilele ce urmează.

Gabriela Băncilă, director în Administrația Națională de Meteorologie, a spus cum va fi vremea astăzi, 6 iunie.

"Astăzi este o zi mult mai liniștită decât zilele de la sfârșitul săptămânii, o zi în care și precipitațiile își vor face apariția, dar dacă este să ne uităm la extinderea acestora și mai ales la intensitatea lor, vorbim despre o zi în ameliorare față de weekendul care a trecut, iar în ceea ce privește valorile termice, acestea vor fi destul de generoase. Este posibil să înregistrăm și astăzi în orele amiezii acea instalare a stării de disconfort termic.", a spus Gabriela Băncilă la Realitatea Plus.

Vremea în zilele următoare

Cât despre vremea din zilele următoare, meteorologul sune că am putea avea parte și de furtuni, dar și de caniculă.

"Dacă este să privim pe termen ceva mai lung, la săptămâna care urmează, trebuie să știți că gradul de instabilitate atmosferică este posibil să crească semnificativ spre sfârșit de săptămână și când spun acest lucru mă gândesc și la extinderea parțială a furtunilor, dar și la intensitatea acestora. Un alt aspect pe care trebuie să îl luăm în seamă este faptul că temperaturile vor crește și este posibil să atingem la umbră pragul caniculei, ceea ce înseamnă că chiar dacă temperaturile la umbră se vor limita la valori de până la 34-35 de grade, asta nu înseamnă că valorile termice de 32 de grade, cum s-a întâmplat și zilele acestea, asociate cu un grad ridicat de umezeală în aer, nu ne vor face pe noi să simțim temperaturi mult mai ridicate și respectiv acea stare de disconfort termic cauzată de căldura asociată cu umezeala din aer.", a explicat Băncilă.

Avertizări Nowcasting

În această dimineață a existat o avertizare meteo pentru județul Dolj. Gabriela Băncilă a fost întrebată dacă astfel de avertizări vor exista și în zilele următoare.

"Cu siguranță da. Au fost mesaje de vreme severă imediată care, pe de o parte, pe parcursul zilei de ieri, după-amiezii de ieri și a nopții ce a trecut, așa cum s-a întâmplat și pentru zona Capitalei, și pentru județul Ilfov, au dublat mesajul de atenționare generală prin avertizare de Cod Portocaliu și Roșu de vreme severă imediată, dar este posibil ca pe parcursul zilei de astăzi cel puțin să asistăm la astfel de mesaje pentru partea de sud-est a țării. În zona Dobrogei astăzi este posibil să semnalăm instabilitate atmosferică pe un spațiu destul de restrâns și pentru o perioadă destul de scurtă de timp, să aibă o intensitate puțin mai mare, astfel încât să fim nevoiți să emitem astfel de mesaje, precum și pentru partea de nord a Olteniei.

De ce uneori primim alertele cu foarte puțin timp înainte

Această abordare este una cu care deja Administrația Națională de Meteorologie a obișnuit publicul larg. Este în acord cu tacticile internaționale în domeniul meteorologiei și anume, se emite un mesaj de atenționare general care atrage atenția asupra potențialului periculos pe care anumite fenomene le pot avea într-o perioadă de timp și pe o anumită suprafață pentru ca atunci când aceste fenomene cu caracter local depășesc de limitele estimate în atenționarea generală, să fie dublate pentru perioade scurte de timp de avertizări de Cod Portocaliu și Roșu, cu ceva timp înainte.

Manifestările de instabilitate atmosferică, din păcate, deși ne aflăm în secolul XXII, meteorologia nu a ajuns la performanța la care să putem avertiza aceste fenomene cu foarte mult timp înainte și când spun foarte mult timp înainte mă refer la 1-2 ore, însă se avertizează cu ceva timp înainte, 15-30 de minute înainte, iar prin sistemele cu care suntem interconectați și sistemele care s-au dezvoltat, respectiv sistemul RO Alert și celelalte sisteme care sunt și în cadrul Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor, dar și la DSU, populația este avertizată în timp util pentru a se putea adăposti și proteja.", a spus Gabriela Băncilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel