Data publicării:
VREMEA - 26 iunie 2021. ANM, COD GALBEN și COD PORTOCALIU de vijelii, grindină și ploi abundente - UPDATE
VREMEA 26 iunie 2021. ANM a emis Cod Galben pentru toată țara.
UPDATE 10:00: ANM a emis avertizări de Cod Galben și Cod Portocaliu.
Codul Galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată intră în vigoare la ora 12:00 și este valabil până ora 23:00: ”În intervalul menționat, în Crișana, Maramureș, nord-vestul Transilvaniei și pe alocuri în Banat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată care se va manifesta prin vijelii, averse torențiale, descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși local 20...40 l/mp.”
A fost emis și Cod Portocaliu de vijelii puternice, grindină, ploi abundente pentru același interval orar (12:00 - 23:00): ”În intervalul menționat, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova și local în Transilvania și la munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. Aceasta se va manifesta prin vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80...100 km/h, frecvente descărcări electrice, grindină de medii și mari dimensiuni și averse torențiale. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși local 35...50 l/mp și izolat 70 l/mp.” arată ANM.
Alertă până duminică seară
A fost emisă și o INFORMARE METEOROLOGICĂ de astăzi, de la ora 23:00 până duminică la ora 21:00 de instabilitate atmosferică și cantități de apă însemnate: ”În intervalul menționat îndeosebi în zonele de deal și de munte precum și în centrul, sudul și sud-estul țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 25...30 l/mp.”
-----
ANM a emis alertă meteo de Cod Galben pentru toată țara de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă până sâmbătă seară, la ora 23:00.
”În intervalul menționat, instabilitatea atmosferică se va accentua și se va extinde astfel încât în toate regiunile vor fi perioade cu vijelii, averse torențiale, descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși local 20...40 l/mp.” arată ANM.
Se emite Cod Galben când ”fenomenele meteorologice prognozate (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceaţă) vor fi temporar periculoase pentru anumite activităţi, dar altfel sunt obişnuite pentru perioada respectivă sau zona specificată.”
ANM, prognoza meteo pe o lună:
Săptămâna 28.06.2021 – 05.07.2021
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice acestei perioade, în toate regiunile, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în cele vestice.
Regimul pluviometric va fi în general excedentar în regiunile sudice, dar și local deficitar în extremitatea de nord a țării, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.
Săptămâna 05.07.2021 – 12.07.2021
Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în regiunile vestice, iar în rest vor fi apropiate de cele specifice pentru acest interval.
Cantitățile de precipitații vor fi în general excedentare în regiunile extracarpatice și la munte, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această săptămână.
Săptămâna 12.07.2021 – 19.07.2021
Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în jumătatea de nord-vest a țării, iar în rest vor fi apropiate de cele specifice pentru această perioadă.
Regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile sudice, iar în rest se va situa în jurul celui normal pentru această săptămână.
Săptămâna 19.07.2021 – 26.07.2021
Mediile valorilor termice se vor situa în general în jurul celor specifice pentru această perioadă, posibil ușor mai ridicate în vest și nord-vest, dar și ușor mai coborâte în sud și sud-est.
Cantitățile de precipitații estimate pentru această săptămână vor fi local excedentare în regiunile sud-vestice, dar și deficitare în extremitatea de nord a țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News