Vremea 1-26 decembrie. Mirela Polifronie (ANM), prognoza meteo. Temperaturile ţin cu facturile
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Julia Volk)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Julia Volk)
Mirela Polifronie (ANM) a prezentat prognoza meteo pentru perioada 1-26 decembrie.

"Din punct de vedere termic, pentru prima săptămână întreagă a lunii decembrie, ne aşteptăm ca temperatura medie a aerului să aibă valori mai coborâte decât cele normale pentru perioada în care ne aflăm, în regiunile nord-estice, dar să fie şi ceva mai ridicate, în special în nord, nord-vest şi în centru, pentru ca în partea de sud a ţării şi sud-est să fie temperaturi normale pentru această perioadă - temperaturi ce se vor înregistra pe parcursul zilei, cuprinse între 2 şi 6-7 grade, 6-7 grade urmând a se înregistra în partea de sud, sud-est a teritoriului.

Din punct de vedere al cantităţilor de precipitaţii, pentru săptămâna viitoare ne aşteptăm la cantităţi normale pentru perioada în care ne aflăm - normal însemnând cam 10-15 litri pe metrul pătrat, la nivelul întregii ţări; poate mai ridicate în zonele de deal şi de munte din sudul teritoriului, undeva spre 15-30 de litri pe metrul pătrat.

Pentru a doua săptămână a lunii decembrie, temperaturi medii uşor mai ridicate decât normele perioadei, în regiunile intracarpatice, iar în rest temperaturi apropiate de normal - însemnând că vor mai scădea puţin. În loc de cele 7 grade, vor fi temperaturi mai coborâte de 1 - 5 grade, urmând ca valorile de 4-5 grade să se înregistreze din nou în partea de sud a teritoriului.

Din punct de vedere pluviometric, cu datele pe care le avem în acest moment, cel mai probabil este ca regimul pluviometric să fie excedentar, în special în partea vestică a teritoriului, acolo unde, în mod normal, ar trebui să avem cantităţi de precipitaţii de 10-15 litri pe metrul pătrat. Din punct de vedere termic, vor fi temperaturi apropiate de normal. Probabilitatea pentru cea de-a doua săptămână a lunii decembrie, cea mai ridicată, ar fi pentru precipitaţii sub formă de ploaie. Însă nu este exclus să fie, trecător, în anumite regiuni, şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

În săptămâna 19 - 26 decembrie, vor fi temperaturi în general apropiate de normal. De această dată, temperaturile normale pentru cea de-a treia săptămână a lunii decembrie vor fi mai coborâte pe măsură ce înaintăm, ce ne apropiem de sfârşitul lunii decembrie. Astfel, la nivelul întregii ţări, ar trebui să înregistrăm valori de temperatură cuprinse între 0 grade, prin partea de nord a Moldovei, până spre 2-3 grade, în partea de sud a ţării, pe parcursul zilei, dar şi în centrul teritoriului, în Transilvania, temperaturi de 0-1 grade Celsius.  Ne aşteptăm ca în această săptămână temperaturile să fie,  mai ales în nordul și centrul teritoriului, apropiate de 0 grade sau poate chiar uşor mai coborâte.

Din punct de vedere pluviometric, cantităţi de precipitaţii apropiate de normalul perioadei. Pentru regiunile sudice ar fi normal să avem cantităţi până în 10 litri. În partea de est, în special în Moldova şi în nord-estul Munteniei, cantităţi de 5-10 litri pe metrul pătrat şi, în rest, cam 10-15 litri pe metrul pătrat. Aşadar, în această săptămână, 19-26 decembrie, există o probabilitatea ridicată de apariție a precipitaţiilor. Regimul termic în nord şi în centru poate fi mai coborât, poate să se apropie de 0 grade sau sub 0 grade, în rest să fie temperaturi pozitive.

Sunt şanse de precipitaţii, în special în nord şi în centru, şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare", a spus Mirela Polifronie, la DCNews TV.

"În ceea ce priveşte facturile, perspectiva este una bună"

"În ceea ce priveşte facturile, perspectiva este una bună. Nu vine un val de frig, de ger. Din perspectiva copiilor care aşteptau zăpada... aici şansele sunt mici înţeleg. Ştim că nu sunt lucrurile certe, aşa cum ne mai prezintă ici-colo unele site-uri care fac prognoze - "Va fi o iarnă blândă", "Va fi o iarnă dificilă". Acest lucru nu poate fi stabilit", a punctat jurnalistul Val Vâlcu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel