Vreme de iarnă, la începutul toamnei. ANM, informații de ultimă oră despre vreme
Autor: Rodica Mitu | Publicat pe: 21 sep 2022, 09:25
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Vreme deosebit de rece se anunță în următoarele zile. 

Miercuri, 21 septembrie, potrivit ANM, în ţară, vremea va fi rece pentru această dată în toate regiunile, chiar deosebit de rece în vest, sud-vest, centru şi nord, precum şi în zonele montane şi submontane. Cerul va fi mai mult noros în jumătatea de nord a teritoriului unde local şi temporar va ploua. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, iar ploile se vor semnala pe arii mai restrânse. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 13 şi 20 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 2 şi 12 grade Celsius.

Pentru joi, meteorologii anunță că vremea va fi mult mai rece decât în mod obişnuit în aproape toată ţara. În regiunile din vest, centru şi nord şi în zonele montane şi submontane, înnorările vor fi persistente şi va ploua pe arii relativ extinse.

Vineri, 23 septembrie, vremea se menține în același regim. Conform ANM, în ţară, valorile termice se vor menţine mult mai scăzute decât ar fi normal în aceastã perioadă din an. Cerul va avea înnorări tempoare şi, cu precădere ziua, va ploua slab pe arii extinse în zonele montane şi pe alocuri în restul teritoriului. În Capitală, vor fi posibile ploi slabe. Vântul va sufla slab până la moderat.

 

 

Citește și...

Anul agricol 2021-2022, unul dintre cei mai secetoși din istorie

Gabriela Băncilă avertizează că anul agricol 2021-2022 a fost unul dintre cei mai secetoși din istorie. Aceasta a vorbit și despre lipsa precipitațiilor din vara acestui an și efectele asupra culturilor agricole.

„A fost o vară destul de caldă, cu valori de căldură chiar intense, mai ales la sfârșitul lunii iunie și în luna iulie. Valuri de căldură ce au determinat înregistrarea unor temperaturi comparabile cu cele mai ridicate și peste cele mai ridicate valori înregistrate de-al lungul timpului în special pentru regiunile din partea de vest și nord-vest a țării. Acest lucru, spus mai concret, înseamnă că în perioadele respective de valabilitate a codului roșu, pentru regiunile respective, s-au înregistrat recorduri absolute, cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată de când se fac înregistrări pentru respectivele stații meteorologice. Există stații cu un regim de observații care depășește 100 de ani, stații care au un număr de ani de observații de sub 100 de ani, dar oricum ne raportăm la o perioadă de peste 60 de ani de măsurători meteorologice în respectivele amplasamente.“, a spus Gabriela Băncilă.

„Până în momentul de față, acest an se situează sub media anului 2019 și 2020, anii cei mai călduroși în țara noastră, însă se remarcă, cel puțin în perioada septembrie 2021 - august 2022, cea mai redusă cantitate de precipitații. A fost o cantitate de precipitații de sub 500 l/mp, 480l/mp mai precis, ceea ce face din această perioadă cea mai secetoasă perioadă din istorie.

Este foarte adevărat că pe parcursul lunii august și mai ales în ultimele două săptămâni, gradul acesta ridicat de instabilitate atmosferică a mai redus din deficitul de apă în sol și a mai crescut această medie, dar acest an agricol, 1 septembrie - 31 august, perioada la care ne raportăm pentru a evalua anii agricoli, putem spune că se situează în topul celor mai secetoși ani la noi în țară și această vară nu a făcut altceva, prin temperaturile ei ridicate, decât să accentueze această secetă care la sfârșitul lunii iulie era pe arii foarte extinse una deosebit de intensă“, a precizat, la DC News, Gabriela Băncilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?