Vreme august 2022. Elena Mateescu, cele mai noi informații. Ce ne așteaptă
Autor: Rodica Mitu | Publicat pe: 01 aug 2022, 20:12
WhatsApp
Elena Mateescu   Foto: Crișan Andreescu
Elena Mateescu Foto: Crișan Andreescu
Elena Mateescu, director ANM, a vorbit despre prognoza meteo pentru luna august.

„Cu siguranță, săptămâna aceasta, 1-8 august, va fi caracterizată din punct de vedere al valorilor de temperaturi cu valori ușor mai ridicate în partea de vest-sud-vest a țării. Deficitul de precipitații rămâne în continuare semnalul pentru această săptămână și mai ales, începând din a doua parte a lunii august, 15-22 august, și, respectiv, 22-29 august. La acest moment, păstrează semnalul unor valori de temperaturi în medie mai ridicate decât în mod obișnuit în cea mai mare parte a țării și caracter deficitar al precipitațiilor”, a spus Elena Mateescu, luni seară.

„Cantitățile de precipitații înregistrate în ultimele două zile, 30-31 iulie, au făcut ca de la 35% grad de realizare a ceea ce înseamnă norma climatologică a unei luni iulie din punctul de vedere al regimului de precipitații să creștem doar la 71%, din păcate, zona Moldovei, zona Dobrogei, Muntenia, dar și partea de vest a țării, mă refer aici în mod deosebit la Banat, Crișana și Maramureș, rămân în continuare zone afectate ca urmare a fenomenului de secetă pedologică puternică. Deși cantitățile de precipitații înregistrate în ultimele două zile la nivel localizat, au depășit 60 de litri sau poate 70 de litri, caracterul torențial nu a putut compensa nevoia de apă acută în aceste zone”, a explicat Elena Mateescu, director ANM, în emisiunea „În faţa naţiunii” de la Antena 3.

Citește și...

Șapte proiecte majore la ANM. Elena Mateescu, despre Centrul Agrometeorologic: România deschide un drum

Elena Mateescu, director general ANM, prezentă la conferința „Schimbările climatice, prioritate zero la nivel european. Ce face România?”, organizată de DC News, a prezentat obiectivele pe care ANM și le-a asumat până la data de 31 decembrie 2023.

„Pentru că rolul Administrației Naționale de Meteorologie este să monitorizeze, să elaboreze avertizări și prognoze meteorologice, avem un proiect în implementare. Contractul a fost semnat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în mai 2022, cu 7 obiective foarte importante: (1) modernizarea rețelei de radare meteorologice cu 7 radare noi Doppler, dual-polarimetrice, în bandă S; (2) modernizarea rețelei de detecție a fulgerelor; (3) modernizarea infrastructurii de comunicații și îmbunătățirea performanțelor sistemului informatic al ANM; (4) extinderea modernității rețelei naționale de stații meteorologice automate; (5) sistem de recepție, prelucrare, vizualizare, arhivare și diseminare a datelor de la sateliții meteorologici și de supraveghere a atmosferei; (6) sistem de recepție, prelucrare, arhivare și diseminare a datelor de la sateliții Copernicus Sentinel-1, Sentinel-2, Sentinel-3 și Sentinel-5P de tip capabil să asigure înregistrări ale zonelor afectate de dezastre sau situații de criză pe teritoriul național; (7) Centrul Agrometeorologic pentru Regiunea VI-Europa din cadrul Organizației Meteorologice Mondiale”, a precizat Elena Mateescu.

„În acest moment, suntem în perioada de evaluare tehnică a ofertelor depuse pentru toate cele 7 obiective, pentru că trebuie să le implementăm până la 31 decembrie 2023. Mulțumesc echipei care lucrează la implementarea acestor. Este foarte greu, desfășurăm și activitate operativă simultan cu ceea ce înseamnă nevoia de a ne moderniza și a beneficia de fondurile europene.”

„Reperul clădirii (n.r. Centrului Agrometeorologic) este acela de „clădire verde-smart green”, care va asigura schimbul de informații și realizarea de produse pentru fermierii din România și din Europa. Este foarte important acest lucru, pentru că astfel rămânem în elita meteorologiei și agrometeorologiei internaționale și România deschide un drum, realizând primul centru de acest fel, din lume.”, a mai spus directorul ANM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?