Data publicării:

Vreme aproape caniculară în următoarele zile. Elena Mateescu, directorul ANM, avertisment despre ploi şi grindină. Când revin fenomenele extreme

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Vremea
WhatsApp
Fotografie de la CHRISTO JAMES V, Pexels
Fotografie de la CHRISTO JAMES V, Pexels
Elena Mateescu, directorul general al ANM, anunţă vreme aproape caniculară în zilele următoare, dar avertizează şi asupra instabilităţii meteorologice. 

"Este o perioadă a extremelor meteorologice, în cea mai ploioasă lună a anului în ţara noastră. Aşa cum anticipam în alte intervenţii, există o probabilitate foarte mare ca în ultima decadă a acestei luni să consemnăm primele zile în care ne apropiem de pragul unei zile de caniculă. Urmează să consemnăm în următoarele zile valori termice în creştere în toate regiunile, astfel încât miercuri vom avea vreme călduroasă în Câmpia de Vest şi Câmpia Română, local, acolo unde temperaturile vor urca până la 33 grade. 

Joi, în majoritatea regiunilor, dar mai ales în vest şi sud-vest, vom consemna şi primele situaţii în care disconfortul termic va fi în creştere. Vineri avem vreme călduroasă în toate regiunile, cu disconfort în vest, dar şi în zonele de câmpie şi podiş din restul ţării. Maximele se vor situa frecvent între 27 şi 34 de grade. 

În Capitală, e posibil vineri să avem cea mai călduroasă zi din iunie. 

Sfârşitul săptămânii aduce din nou instabilitate atmosferică. La început în partea de vest, unde diferenţele de temperaturi vor fi semnificative. Maximele vor fi între 24 şi 25 grade. Doar în sudul Moldovei, Muntenia şi în extremitatea vestică a Dobrogei vom mai avea temperaturi de 33 - 34 de grade, inclusiv în Capitală. 

Dar în acelaşi timp probabilitatea pentru averse torenţiale, pe arii restrânse vijelii şi grindină, rămâne ridicată", a declarat Elena Mateescu la Antena 3 CNN. 

Vremea până la jumătatea lunii iulie. ANM anunţă caniculă. Se opresc ploile

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF - Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2003-2022.

Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Săptămâna 19.06.2023 – 26.06.2023

Valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în majoritatea regiunilor.

Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile estice, sud-estice și local în cele centrale, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Săptămâna 26.06.2023 – 03.07.2023

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în regiunile nord-vestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.

CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel