Vrem autostradă până la Iași, în timp ce punem căruța înaintea boilor. De ce vrem să mergem acolo
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Markus Spiske)
Sursă foto: Pexels (Markus Spiske)
Toată lumea vrea autostrăzi, dar v-ați gândit la următorul aspect?

„Vrem autostradă până la Iași!” - este o declarație pe care o fac mulți. Dar ce vrem să facem la Iași? Acest subiect a fost dezbătut de sociologul Alfred Bulai și jurnalistul Val Vâlcu.

„S-ar putea, până vom finaliza noi autostrăzile, să nu mai fie benzină, să nu se mai circule cu mașina, să nu mai fie nevoie de ele. Văd că Europa se mută pe calea ferată. Și e ceva normal pentru că mergi mai repede. În plus, e și mai confortabil”, a zis jurnalistul Val Vâlcu la emisiunea „Nod în papură” de la DC News și DC News TV.

„Am pus căruța înaintea boilor. Mai întâi trebuie să vrei să mergi la Iași. Abia apoi te gândești cum ajungi la Iași. Noi pur și simplu vrem șosea până la Iași. După aia ne întrebăm ce facem la Iași. Autostrada a devenit obiectiv în sine. Oriunde în altă parte, autostrada este doar un instrument. Este un mijloc ca eu să ajung undeva. Dar ne putem deplasa în mai multe feluri, uite, trenul este și mai sigur. Mai greu de crezut că se ciocnesc trenurile, așa cum se ciocnesc mașinile. 

Ar fi frumos ca românul să urle că vrea autostradă ca să meargă la Iași, la o piesă la Teatrul Național de acolo. Dacă ar există o presiune de acest gen, ar fi extraordinar. În afară de Sfânta Parascheva, singura care ne scoate pe ideea că avem nevoie să deplasăm populații mari în teritoriu, în rest, presiunea este relativ mică”, a zis sociologul Alfred Bulai la DC News și DC News TV.

Vedeți, mai mult, aici, de la minutul 9:

Autostrăzile din România sunt drumuri de mare viteză având cele două sensuri de circulație separate între ele. Conform legislației din 2012 drumurile de mare viteză sunt de două tipuri definite: Autostrăzi (A) și Drumuri expres(DEx), urmate de un număr.

La data de 21 aprilie 2022, România avea aproximativ 959 kilometri de autostrăzi și drumuri expres. În general autostrăzile au viteza maximă de proiectare de 130km/h, în timp ce drumurile expres nu depășesc 100 - 120 km/h.

Autostrăzile din țară sunt construite și administrate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel