Data publicării:
Vrei un apartament de peste 40 de ani? La ce detalii să fii atent pentru a vedea dacă e cât de cât sigur la cutremur
Vrei un apartament de peste 40 de ani? La ce detalii să fii atent pentru a vedea dacă este cât de cât sigur la cutremur? Aflați în rândurile de mai jos.
„Dacă aveţi norocul să intraţi într-un apartament nerenovat de 40+ ani, fiţi atenţi la crăpături în diagonală, sau verticale între stâlpi şi pereţi, sau de la colţurile uşilor/geamurilor în sus, acestea indică faptul pătratul format din stâlpi şi grinzi a devenit paralelogram la cutremur”, scrie Hartablocuri.ro.
În schimb, dacă vrei să cumperi un apartament într-un bloc nou, „în stadiu de construcţie, orientaţi-vă la dezvoltatori care nu se abat de la lege şi care folosesc materiale de calitate. Cum puteţi determina care sunt aceştia… greu de spus. Probabil vom şti doar după următorul cutremur de 7+ grade, vedem care blocuri, pică iar în restul putem avea încredere”.
„În Bucureşti majoritatea blocurilor au fost reabilitate şi astfel eventualele avarii sunt ascunse, dar puteți folosi Google Streetview pentru imagini din trecut până în 2008. Deşi Bucureştiul a fost pe direcţia undei seismice în 1977, nu am văzut aşa multe avarii ca la blocurile identice din Ploieşti, probabil în provincie s-a lucrat cu beton mai slab”, mai scrie sursa citată.
„Nu sunt periculoase crăpăturile verticale dintre tronsoanele blocurilor, ele sunt rosturi de dilatare acoperite cu tencuială care se crapă şi la cutremure de 5 grade”, mai notează Hartablocuri.ro.
VEZI ȘI: Unde puteți locui dacă vreţi 100% siguranţă la cutremur. Care ar fi cel mai ok etaj în caz de seism - https://www.dcnews.ro/unde-puteti-locui-daca-vreti-100prc-siguranta-la-cutremur-care-ar-fi-cel-mai-ok-etaj-in-caz-de-seism_909543.html
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News