Data actualizării:
Data publicării:

Vrei să porți șapca lui Ceaușescu? Iată cât te costă "să pui mâna pe ea" (FOTO)

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Economie
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Mobilier de artă din „Enigma Otiliei”, șapca lui Ceaușescu, cuțitul de pictat al lui Luchian, macheta celebrei Dacii C.N. din 1987 sunt doar câteva dintre atracțiile Licitației de Artă Decorativă.

„Enigma Otiliei”, în „vizită” la Palatul Cesianu-Racoviță

S-a deschis, de astăzi, noua expoziție dedicată următoarei Licitații de Artă Decorativă și Obiecte de Colecție. Evenimentul cuprinde câteva piese de mobilier din celebra casă în care s-a turnat, la începutul anilor ’70, filmul „Felix și Otilia”, ecranizare a romanului lui George Călinescu, în regia lui Iulian Mihu.

Cu Radu Boruzescu și Julieta Szönyi în rolurile principale, acțiunea peliculei care îi are în distribuție și pe inegalabilii Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Jean Constantin, Sergiu Nicolaescu, Gina Patrichi sau Rodica Mandache se petrece în cea mai mare parte în decorul superb al Casei Miclescu de pe Șoseaua Kiseleff nr. 35-37. Unul dintre motivele ce au stat la baza alegerii acestei case ca spațiu de desfășurare a dramelor Otiliei este și faptul că Julieta Szönyi, actrița care dă viață celebrului personaj în ecranizare, a locuit aici – Casa Miclescu a fost o vreme închiriată de Uniunea Artiștilor Plastici, iar într-unul dintre cele 7 apartamente improvizate în acest spațiu a fost casa pictorului Ștefan Szönyi, tatăl ei.

Între anii 2015-2021, construcția, care datează de la începutul anilor 1900, s-a aflat pe lista monumentelor istorice din Capitală. A fost proiectată, se crede, chiar de renumitul arhitect Ion Mincu, la dorința pictorului G.D. Mirea, dar acesta a fost nevoit să abandoneze construcția din cauza problemelor financiare, iar casa a fost achiziționată, în 1904, de cel ce i-a dat și numele celebru: avocatul Jean Miclescu, descendent al unei familii boierești moldovenești. Înainte de Primul Război Mondial, Casa Miclescu era una dintre cele mai cunoscute locuri de întâlnire ale aristocraților acelor vremuri – printre care Cantacuzino, Brâncoveanu, Sturdza, Balș sau Odobescu. Săptămânal, aici se dădeau baluri. 

De remarcat câteva dintre aceste obiecte de mobilier: un fotoliu de tip balansoar Thonet, în stil Sezession, cu împletitură de pai de orez, realizat la 1900, o pereche de scaune Louis XVI, din lemn de nuc, de la sfârșitul sec. al XIX-lea sau o oglindă Napoléon III din cristal, cu ramă aurită, de pe la începutul anilor 1900 – toate acestea estimate la 500-800 de euro, precum și un Secrétaire Empire, din lemn furniruit cu rădăcină de nuc și detalii din bronz aurit, de pe la 1860-1880 – estimat la 3.000-5.000 de euro.

Obiecte de colecție care au aparținut lui Nicolae Ceaușescu

Licitația curentă prezintă și o serie de obiecte de colecție care au aparținut lui Nicolae Ceaușescu. Se remarcă Macheta Daciei C.N., realizată cu ocazia lansării râvnitului model, în 1987 (este vorba despre un cadou pentru Nicolae Ceaușescu din partea Întreprinderii de Autoturisme Dacia, însoțită de certificat R.A.A.P.P.S.) – piesa are un preț de pornire de 2.500 de euro, precum și o șapcă bărbătească din bumbac ce a fost purtată de Nicolae Ceaușescu, realizată de Casa de Modă București – având un preț de pornire de 500 de euro.

Palatul Cesianu-Racoviță găzduiește, cu această ocazie, numeroase alte obiecte de artă decorativă și de colecție inedite. Se încadrează în această descriere și un lot format din cuțitul de pictură al lui Ștefan Luchian (însoțit de două vase din ceramică smălțuită, pictată cu motive florale policrome, realizate în secolul al XIX-lea). Birouri cu sertare tăinuite, console Art Deco, oglinzi Biedermeier, piedestale Art Nouveau, toate ispitesc curioșii să le descopere poveștile vechi de secole. 

Licitația „Enigma Otiliei” – Licitație de Artă Decorativă și Obiecte de Colecție este programată în data de 13 iunie, de la ora 19.00, la Palatul Cesianu-Racoviță. Acest muzeu inedit din inima Bucureștiului poate fi vizitat, cu intrare liberă, zilnic, de luni până duminică, între orele 10.00 și 20.00. În acest spațiu sunt expuse obiecte de artă excepționale, care provin din colecții private și „ies”, deci, rareori la „întâlnirea” cu publicul. Tot la Galeriile Artmark spectacolul fiecărei licitații găzduite este, de asemenea, un eveniment cu acces nerestricționat. Iubitorii de artă, istorie ori obiecte de colecție pot licita fie direct, în timpul evenimentelor cu prezență fizică, fie online, dacă își fac cont pe site-ul artmark.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel