Vrei să cumperi un laptop? Află ce trebuie să știi
Data publicării:
Autor: Gherman Doina
WhatsApp

Dacă doriți să cumpărați un laptop, sute de  site-uri vă ajută să alegeţi. Rezultatele căutării, cel mai probabil, vă vor indica să ţineți evidenţa acestor lucruri: viteza procesorului, cantitatea de memorie, marca și modelul de placă grafică.

Pentru majoritatea dintre noi, însă, să ne facem griji din cauza acestor proprietăți este absolut inutil. Dacă aveţi nevoie de un laptop care vă va permită să faceți grafică 3D în timp ce de gestionați turnul de control al traficului aerian, opriți lectura şi reveniți cu o altă ocazie. Puteţi continua să cumpărați laptop-uri în modul tradițional.

Pentru cei dintre voi care încă citesc, iată câteva caracteristici care ar trebui să vă preocupe și care este puţin probabil să le fi întâlnit în căutarea dumneavoastră. Vreți un laptop care să vă permită să navigați online, să vă uitați la filme pe calculator și să puteți face calcule și foi de prezentare în Power Point?

Acesta este un ghid despre lucrurile la care trebuie să atrageți atenția și pe care dimpotrivă le puteți trece cu vederea.

Masa : Orice masă mai mare de 3 kg provoacă o durere în umăr la transport. Majoritatea laptopurilor au masa de 3 kg, așa că nu există motive întemeiate de a achiziționa un laptop mai greu.

Dimensiunea ecranului: Cele mai mici ecrane sunt de aproximativ 24 cm pe diagonală. Acest tip de laptop este prea mic. Următorul pas este de până în jurul valorii de 50 cm, care este mare pentru un laptop pe care îl puteţi lua în călătorie. Pentru majoritatea dintre noi, de 30 cm este - suficient de confortabil pentru lucru și suficient de mic pentru a fi transportat în călătorie .

Procesorul nu conteaza. Pe bune. Are laptopul pe care îl căutaţi un procesor de tip generația II Intel Core i3-2377M, procesor care rulează la 1,4 GHz cu o memorie cache de 3MB L3? Minunat! Nu are? La fel de minunat. Pentru oamenii obișnuiți, toate procesoarele sunt bune. Nu vă împotmoliți în detalii  şi nu plătiți mai mult pentru un chip opţional care oferă un plus de viteză . Pentru ce aveți voi nevoie, e suficient de performant aşa cum este.

Durata de viață a bateriei: aruncați o privire la specificațiile duratei de viață a bateriilor: " durata de viaţă a bateriei va varia în funcţie de configuraţia produsului, modelul de produs, aplicaţiile încărcate pe produs, setarea de gestionare a puterii produsului, precum şi caracteristicile produsului utilizat de către client. "

Cu alte cuvinte,  specificațiile privitoare la durata de viață înseamnă puţin. Să aveți un cablu de alimentare la dumneavoastră.

Memoria: Spre deosebire de procesor, memoria RAM (Random Access Memory) contează. Vreți să aveți cel puțin 4 GB de RAM. Un laptop cu mai puţin va parea lent, cu întârzieri enervante între momentul în care faceţi clic pe o comandă de meniu sau apăsați o tastă și momentul în care se întâmplă efectiv ceva.

Dacă un producător încearcă să se strecoare sub un anumit preţ, cu un model care vine cu sub 4 GB, dar aveţi posibilitatea să faceţi upgrade pentru câțiva lei în plus, ar trebui să faceţi upgrade.

Spațiul de stocare: Acest lucru obișnuia să conteze foarte mult, dar cu creşterea de servicii de streaming şi de cloud computing, cantitatea de stocare pe computer a devenit mai puţin importantă. Muzica poate fi transmisă de la servicii de Spotify, Rhapsody și altele. Documente şi alte fişiere pot fi stocate pe Google Docs. Fotografiile pot fi încărcate cu  SmugMug sau Flickr. Emisiunile TV şi filmele pot fi transmise prin Netflix, Amazon și Hulu.

Veți putea dori să stocați înregistrări video pe laptop, dar în realitate de câte clipuri video aveţi nevoie permanent pe computer? Dacă sunteţi într-o excursie, descărcați câteva de pe internet. Când terminaţi de le urmărit, nu veți mai avea nevoie de ele.

În orice caz, aproape orice laptop mai scump de 300 de euro are 500GB de stocare, care ar putea include aproape 500 de ore de video de calitate standard, sau în jur de 8,300 ore de muzică. O aplicație cum ar fi Microsoft Office necesită trei gigaocteţi.

Placa video : a se vedea "Procesor". Pentru utilizarea regulată, orice procesor grafic se va dovedi a fi suficient de bun.

WIRELESS : Unele laptop-uri sunt doar Wi-Fi, dar unii au construit chip-uri celulare astfel încât laptop-ul poate ajunge pe reţelele 3G sau 4G. La modelul Wi-Fi-exclusiv. Dacă aveţi nevoie de o conexiune pentru telefon mobil, puteţi fie să vă conectați în mod wireless laptop-ul la smartphone şi să folosi semnalul telefonului, sau puteţi obţine o MiFi, un dispozitiv separat, care va partaja un semnal de data internet cu mai multe dispozitive concomitent, informează site-ul www.chip.ro.

CD-ROM-ul: este acea cavitate pe care o folosiți pentru introducerea CD-urilor, DVD-urilor. Flash-urile de memorie pot depăși acum 64 de Gigaocteți, așa că nu mai aveți nevoie de un astfel de port; CD-ROM-ul este înlocuit de portul USB.

Laptop-urile au o performanţă mai bună şi o durată de viaţă mai mare a bateriei dacă acestea nu trebuie să rotească un CD înăuntru.

Prețul: Să cheltuiți 500 de euro pe un laptop este perfect normal. Puteți cheltui până la de două ori mai mult dacă doriți laptop-uri care sunt mai fine și mai ușoare, păstrând performanța la cote înalte.

Mac sau PC? Este o întrebare veche, dar asta este mai puțin important. Majoritatea aplicațiilor contemporane sunt bazate pe conexiunea Internet, așa că dacă vă aflați pe un sistem de operare Apple sau nu, asta este mai puțin relevant. Mai înainte calculatoarele Machintosh costau mai scump, dar această diferență s-a diminuat vizibil, în zona laptop-urilor prețurile sunt chiar mai apropiate, informează New York Times.

Încercaţi-l înainte de a-l cumpara. Orice laptop, trebuie să-l luați în mâini și să-l examinați. Toate specificaţiile din lume nu vă vor spune dacă tastatura e prea înghesuită, că ecranul nu este pe placul dumneavoastră sau difuzoarele sunt minuscule. Pentru a vă da seama de asta, trebuie să mergeți la un magazin. Nu înseamnă că trebuie să cumpărați un laptop dintr-un magazin de electocasnice, deoarece preţurile mai mici pot fi găsite online. Dar trebuie să încercați marea cu degetul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel