Dr. Alice Barbu, medic specialist obstetrică-ginecologie la SANADOR, a fost invitată la interviurile DC News și DC Medical unde a explicat că, deși crioprezervarea ovocitelor oferă femeilor posibilitatea de a-și amâna sarcina din diverse motive, aceasta nu asigură pe deplin conservarea fertilității. Fertilitatea depinde de mai mulți factori, inclusiv sănătatea uterului și echilibrul hormonal, iar odată cu înaintarea în vârstă, în special după 35 de ani, riscurile pentru o sarcină sănătoasă cresc semnificativ.
Dr. Alice Barbu a explicat că fenomenul crioprezervării ovocitelor are loc și în România, inclusiv la Centrul FIV Sanador. Procesul implică stimularea hormonală a ovarului pentru a colecta mai multe celule ou, care sunt ulterior congelate. Totuși, acest lucru nu înseamnă conservarea completă a fertilității, deoarece aceasta include și factori precum sănătatea uterului și echilibrul hormonal.
„În Occident, femeile își conservă ovocitele pentru după 40 de ani.”, a spus Val Vâlcu.
„Nu se întâmplă asta doar în Occident, se întâmplă și în România. Avem chiar în Centrul FIV Sanador cazuri de ovocite crioprezervate. (...)
Le extragem și le punem la păstrare, același protocol de stimulare ca la fertilizare in vitro. Ovarul, în mod fiziologic, crește un singur folicul din care ovulează o singură celulă și toți ceilalți intră în atrezie. Noi, prin mecanismul hormonal pe care îl inducem, forțăm ovarul să-și crească toți foliculii și recoltăm prin puncție ovariană ghidată ecografic, celulele ou pe care ulterior le congelăm, le crioprezervăm până în momentul în care pacienta își dorește o sarcină.
Asta nu înseamnă că ne conservăm fertilitatea, înseamnă că ne prezervăm o parte din ovocite, din rezerva ovariană pentru că fertilitatea e mai mult de atât.
Nu aș recomanda pacientelor care își crioconservă ovocitele să aștepte mai mult de 35, sau aproape de 40 de ani, pentru că fertilitatea înseamnă și un uter funcțional, un endometru capabilă să implanteze și să dezvolte o sarcină, o balanță hormonală capabilă să susțină dezvoltarea sarcinii.”, a spus dr. Alice Barbu.
Dr. Alice Barbu a explicat că multe femei din România apelează la crioconservarea ovocitelor din motive legate de carieră. Totuși, medicul subliniază că timpul nu așteaptă, iar sarcina trebuie planificată astfel încât să fie cât mai sănătoasă, cu riscuri minime pentru copil. Potrivit medicului, sarcinile la vârste mai avansate implică riscuri crescute.
„Majoritatea au motive legate de carieră, dar, din păcate, timpul nu ne așteaptă. Nu așteaptă să avem noi acel post de conducere, nu așteaptă să ne găsim noi partenerul ideal. Trebuie să ne organizăm viața astfel încât să dăm o șansă nu doar sarcinii să se obțină, dar să fie normal dezvoltată și copilul să fie supus la cât mai puține riscuri, atât intrauterin, cât și în perioada neonatală sau de copilărie.
Știm că o sarcină obținută la o vârstă mai avansată implică anumite riscuri. Să spunem peste 35 de ani... Deja peste 35 de ani, uterul nu mai este un mediu atât de propice pentru o sarcină. Peste 35 de ani, majoritatea pacientelor au diverse patologii asociate. Pot să aibă patologii cardiovasculare, obezitate, disfuncții endometriale care să nu lase sarcina să se implanteze.
Pe parcursul sarcinii există risc mai mare de a dezvolta diabet gestațional, hipertensiune indusă de sarcină. Deci, odată cu vârsta, apar probleme și riscuri. Chiar dacă noi am conservat ovocitele, așa cum spuneam, fertilitatea e mai mult de atât.”, a spus dr. Alice Barbu la interviurile DC News și DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci