Vrancea: Directorul CUP - apa potabilă este folosită ilegal pentru irigaţii, consumul nu se regăseşte în facturi
Consumul de apă din zonele rurale se dublează în timpul verii, însă nu se regăseşte în facturile vrâncenilor, deoarece multe persoane, pentru a avea apă la irigaţii, se conectează la conducte prin branşamente ilegale, susţine directorul Companiei de Utilităţi Publice (CUP) SA, Gheorghe Vasilescu.
"În momentul în care preluăm apa în diferite localităţi, avem o serie întreagă de probleme de contorizare, de branşamente-pirat, de bypass-uri la branşamente, utilizate în general pentru irigaţii în perioada de vară. Niciun cetăţean nu a sesizat din septembrie până în mai că ar avea probleme de asigurare a apei. Deci strictul necesar pentru consumul menajer şi în gospodărie este asigurat. Practic, problemele apar din momentul în care sunt căldurile excesive şi cetăţenii încep să folosească apa potabilă la irigat grădini, livezi, stropit la vii, în scopuri care sunt contrare atât legislaţiei de utilizare a apei potabile, cât şi contractelor pe care dânşii le au cu noi. Ar fi bine dacă această apă care se consumă în mod suplimentar în această perioadă am şi regăsi-o în factură. Dar în mare parte nu o regăsim în facturi, ceea ce înseamnă că în continuare sunt situaţii de furturi efectiv. (...) Pe localitate, la modul general, consumurile pe timpul verii sunt aproape duble, 80% mai mult decât cele normale şi nu se regăsesc în facturile care le avem la sfârşitul lunii. Cei care consumă mult, nu ar mai consuma atât de mult dacă ar trebui să-şi plătească sau ar găsi sisteme de irigat rezonabile, cu picătura de exemplu, nu cu furtunul care curge non-stop în grădină", a declarat, miercuri, Gheorghe Vasilescu.
Acesta a precizat că cei care execută astfel de branşamente ilegale sunt pasibili de dosar penal, mai ales că, din cauza lor, localnicii din zonele rurale înalte rămân fără apă potabilă.
"Trebuie spus şi reţinut că furtul de apă deja a devenit infracţiune în legislaţia specifică, lucru care nu era până acum un an şi jumătate, doi. Cei care se ocupă cu astfel de acţiuni şi consumă în mod fraudulos sunt pasibili de comiterea unei infracţiuni, cu tot ce rezultă de aici, dosar penal. Noi ne preocupăm să identificăm aceste situaţii. Lucrurile nu sunt foarte simple. Instalaţiile sunt sub pământ, este foarte greu să accesezi aceste instalaţii, să le depistezi şi e o muncă destul de complexă pe care o facem, dar o facem în mod continuu şi găsim astfel de situaţii cu branşamente pirat, sisteme care încalcă legea. Situaţia asta cu spiritul civic al cetăţenilor este importantă. Pentru că unii consumă apă şi lasă furtunul în grădină, în curte să curgă non-stop, alţii nu beneficiază, în special în zona rurală, datorită reliefului, zonele joase au apă aproape permanent, iar cei din zona înaltă, pe dealuri, beneficiază mai puţin de apă, şi nu au nici pentru strictul necesar în gospodărie", a spus directorul CUP.
O altă cauză identificată de conducerea CUP SA pentru deficienţele din sistemul de alimentare cu apă a populaţiei în zonele rurale o constituie şi realizarea cu materiale neconforme calitativ a reţelelor de apă, dar şi creşterea numărului de utilizatori pe reţele construite să deservească un număr limitat de gospodării.
Mai multe localităţi din Vrancea se confruntă de la sfârşitul lunii iunie cu probleme la alimentarea cu apă potabilă, astfel că, în multe comune, apa la robinet vine cu program de câteva ore pe zi. Cele mai mari probleme s-au înregistrat la Tîmboeşti, acolo unde apa potabilă către populaţie este distribuită chiar şi cu cisterna, dar şi în localităţile Coteşti, Gugeşti, Boloteşti, Faraoanele. În zilele următoare dificultăţi în alimentarea cu apă potabilă ar putea să apară şi la Cârligele şi Rugineşti.
Reprezentanţii CUP SA au dat asigurări că astfel de situaţii nu vor mai exista după finalizarea sistemului de alimentare cu apă în judeţ, realizat cu fonduri europene, în circa doi, trei ani.
"Investiţiile nu se fac foarte rapid. Nu e o perspectivă imediată, să spunem că într-o lună vom rezolva problemele. Sunt lucrări ample, şi numai execuţia durează foarte mult. Dar a durat şi proiectarea... Programele şi proiectele au peste doi, trei ani de lucru. Termenul final este 2022, estimăm ca la finalul 2021-2022 mare parte din investiţii vor fi puse în funcţiune", a precizat Gheorghe Vasilescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News