Data publicării:

Vouchere energie 2023. Când intră următoarea tranșă de bani în conturile românilor cu venituri mici

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Anunț despre voucherele pentru energie. Când intră următoarea tranșă de bani.

Românii cu venituri reduse beneficiază de vouchere de energie. Potrivit informațiilor de pe bugetul.ro, se anticipază că următoarea tranșă de fonduri va fi acordată la începutul lunii septembrie. Aproximativ 1.4 milioane de persoane vor primi acești bani în vederea achitării facturilor la energie sau căldură.

În luna februarie a acestui an, românii cu venituri reduse au primit ultima tranșă de sprijin. Poșta Română va emite și distribui cardurile pentru încasarea acestor ajutoare în perioada următoare. Pentru a crea listele cu beneficiari, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul de Finanțe, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul Român de Telecomunicații au stabilit un parteneriat. Este important de menționat că voucherele de energie trebuie folosite până la 31 decembrie 2023.

Ce se întâmplă dacă se renunţă la plafonarea preţurilor la energie

Guvernul examinează posibilitatea de a renunța la plafonarea prețurilor la energie. Această veste nu este favorabilă pentru cetățenii cu venituri mici, deoarece se estimează că facturile lor la energie vor crește semnificativ. Potrivit unei analize realizate de Asociația Energia Inteligentă, se prezintă o perspectivă asupra sumelor suplimentare pe care românii le-ar putea plăti la facturile de energie.

„Persoana A locuiește într-un apartament și are un salariu minim lunar pe economie în sumă de 1.898 lei și care a avut în anul 2022 un consum de energie electrică de 600 kWh pentru care a achitat un preț reglementat de 0,68 lei/kWh cu TVA inclus, respectiv a achitat o sumă de 408 lei/an.

În situația în care prețul nu ar fi fost plafonat și ar fi achitat cel mai mic preț din piață, conform datelor ANRE, ar fi achitat 468 lei, respectiv cu 60 de lei mai mult pe an. Conform modificărilor fiscale propuse (a se vedea declarația de mai sus), acesta urmează să achite un impozit suplimentar de cca. 80 lei/an, inclusiv pentru compensarea pe energie electrică.

Persoana B locuiește într-o casă de 200 mp, care are venituri lunare de 40.000 lei și care a avut în anul 2022 un consum de energie electrică de 1.199 kWh pentru care a achitat un preț reglementat de 0,68 lei/kWh cu TVA inclus, respectiv a achitat o suma de 815 lei/an. În situația în care prețul nu ar fi fost plafonat și ar fi achitat cel mai mic preț din piață, conform datelor ANRE, ar fi achitat 935 lei, respectiv cu 120 de lei/an mai mult. Conform modificărilor fiscale acesta urmează să achite un impozit suplimentar de cca. 100 lei/an, inclusiv pentru compensarea pe energie electrică”, arată analiza făcută de Asociația Energia Inteligentă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel